Halonen mot Niinistö i andra omgången

januari 16, 2006

Efter gårdagens första presidentvalsomgång i Finland står det nu klart att det blir Tarja Halonen (sdp) mot Sauli Niinistö (saml) i andra omgången. Halonen fick 26,3 procent av rösterna, medan Niinistö endast fick 24,1 procent. Valets store förlorare Matti Vanhanen (c) har dock lovat att fullfölja den tidigare borgerliga överenskommelsen, vilket gör att Niinistö kan räkna med stöd från Kristdemokraterna, Centerpartiet och Svenska Folkpartiet.

I en kommentar menar experten Dr. Claus Stolpe att Niinistö är den starkaste borgerliga kandidaten inför andra omgången:

– Halonen hade säkert hellre sett att Vanhanen hade varit hennes motståndare i finalen. Niinistös väljare, som huvudsakligen är urbana, hade haft det mycket svårare att stödja Vanhanen än vad Vanhanens anhängare har att rösta på Niinistö. Landsbygdsbefolkningen är mera utpräglat borgerlig.

Hufvudstadsbladet analyserar kandidaternas plus och minus under kampanjen, och lyfter upp Niinistös frimodiga kampanjslogan:

Niinistö är den som tydligast försökt utmana Halonen. Har haft den synligaste och mest drivna valkampanjen, väckt stor uppmärksamhet med sin slogan ”Arbetarnas president”. Niinistös personligt skrivna kampanjbok har sålt i tusentals exemplar och han har ett proffsigt kampanjteam bakom sig.

Halonen, å andra sidan, har kunnat använda sig av den auktoritet som följer med presidentämbetet:

Varit stark i valdebatterna, ofta motat Niinistös anfall tämligen enkelt. Halonen är som en Massey Fergusontraktor, klarar sig på de flesta underlag och är svår att rubba. Använt sig av presidentinstitutionens auktoritet på ett skickligt sätt, framstått som ansvarsfull landsmoder.

Nu är det ytterligare två veckors kampanjande som gäller i Finland. Den andra valomgången är den 29 januari.

Tips: Sauli Niinistös valhemsida på svenska här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: