Göran Hägglund om utrikespolitiken

januari 17, 2006

Göran Hägglund skriver i Sveriges röst har tystnat om behovet av en ny utrikespolitik. Särskilt intressant blir det när han går in på FN och folkrätten:

Medan Kristdemokraterna och de andra partierna i Allians för Sverige alltid ställer människan före stater, sitter partierna i den trötta Vänsterkartellen fast i åldrade åsikter om hur världen ska fungera. Svensk utrikes- och säkerhetspolitik kan inte förlita sig på att FN alltid fattar rätt beslut eller att FN aldrig kan göra fel.
FN måste reformeras därför att FN behövs.
Folkrätten innehåller principkrockar som i extremfall kan försvåra insatser för att rädda liv. Militära insatser är inget att ta lätt på, men inte heller räcker alltid sanktioner och politiska hot för att kommunicera med repressiva diktaturer.

Hägglund har helt rätt i att Sverige måste se sig om efter andra möjligheter för agerande när FN misslyckas. Utrikespolitiken måste handla om att sätta människovärdet i främsta rummet, och det är verkligen rimligt att fundera på det rätta i att ta ett kinesiskt eller ryskt veto i säkerhetsrådet som intäkt för att vara passiv.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: