Till försvar för yttrandefriheten

februari 6, 2006

Det finns många exempel på smaklösa publikationer. Muhammed-bilderna är ett exempel på detta. Men jag vill för allt i världen fortsätta leva i ett samhälle där yttrandefriheten råder. Det kommer den nog att fortsätta göra i Skandinavien och Europa, men risken är överhängande att vi kommer att få se en tämligen stark självcensur i medierna framöver. Detta är en farlig utveckling, och leder till att det offentliga samtalet blir mindre fritt.

Jag rekommenderar dagens ledare i SvD, Manipulation av folklig frustration, som resonerar kring reaktionerna mot de danska karikatyrerna:

Angrepp på Danmark ska ses som angrepp på hela EU. Det finns ingen anledning att bidra till att tonläget skruvas upp ytterligare, men det finns inte heller några skäl att tro att det blir lugnare om man uppträder mesigt och urskuldande. Om västledarna visar svaghet kommer den svagheten att exploateras maximalt.

…Våra medborgerliga fri- och rättigheter är inte förhandlingsbara, och demokratiska regeringar ska inte ge sig in och ta ansvar för självständiga mediers mer eller mindre välövervägda beslut.

…Det ska till exempel välkomnas när Sveriges imamråd gör ett otvetydigt ställningstagande mot attackerna i Syrien och ”i starkast möjliga ordalag fördömer bränningen av de nordiska ambassaderna i Damaskus”. Men när rådet samtidigt stöder fortsatt bojkott mot danska varor förtjänar det motfrågor: Varför ska danska företag bojkottas på grund av vad en dansk tidning har gjort? Civilsamhällets mångfald är en del av den demokratiska modellen, precis som andra fri- och rättigheter.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: