Dagens citat: Alf Svensson

mars 1, 2006

Dagens citat är ganska gammalt. Det är hämtat från Alf Svenssons anförande i Almedalen sommaren 1998:

Under de gångna veckorna har etermedia observerat att alla politiska partier i Sveriges riksdag numera talar om att det behövs flera poliser, att människor måste ha rätt att känna sig trygga på gator och torg, att det måste gå att få tag i en lagens väktare i rimlig tid, när kriminaliteten grinar en i ansiktet, att flera än 1 procent av brotten måste klaras upp….

Ja, det kan inte vara för mycket begärt.

Redan förra året ordade jag här i Almedalen åtskilligt om just New York-modellen och om nolltolerans. Det är på tiden att vi i Sverige börjar inse att Brottsolle ska motas i grind. Och givetvis måste de som trampat ner sig totalt i kriminalitet kunna hållas efter och hållas inne. Vi ska väl inte behöva uthärda att Stockhlm blir ett Chicago, att gangstersyndikat gör upp på gator och gränder och krogar med automatvapen och polisens kapacitet räcker till att med röd-vita eller blå-vita plastband spärra av området. Det får inte vara snack om saken, de här maffiagängen ska rensas undan. Och de metoder som behövs ska användas! Och de resurser som krävs ska fram!

Men om vi kommit därhän så vi tror att vi kan återupprätta respekten för hederlighet och återvinna trygghet i offentliga miljöer med hjälp av paragrafer och poliser, då vågar jag påstå att vi misstar oss.

Under mina många år i politiken har jag hunnit besöka många ungdomsvårdsskolor och också åtskilliga fängelser. När de intagna tillfrågas vad de själva tror det beror på att de hamnat vilse, så är svaren sällsamt entydiga. De berättar om en dyster uppväxt, om en otrygg barndom, om att de saknade kärlek och värme…

Tycker det är tråkigt att New York-modellen och nolltolerans hamnade i glömska inom Kristdemokraterna, trots att Alf var inne på detta redan 1998.

För inte har brottsligheten minskat sedan dess. Inte har socialdemokraterna ägnat någon energi på att ”mota Brottsolle i grind”. Bristen på trygghet och säkerhet i vardagen kommer med stor sannolikhet att bli en av de stora valfrågorna. New York lyckades tack vare en ny politik med Rudy Giuliani i spetsen att minska brottsligheten med 67 procent på 10 år. Det är något för Kristdemokraterna att ta fasta på.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: