Dödshjälp – på väg till Sverige?

mars 16, 2006

Per Ericsson reflekterar i Vad säger doktorn när någon vill dö? på Svenskans ledarsida apropå ett seminarium om eutanasi som han bevistat:

Men när den holländske allmänläkaren Hans Stevens redovisar erfarenheterna från Nederländerna får man klart för sig att eutanasi ibland efterfrågas av andra skäl än dem som vi kanske tänker oss. Det kan till exempel handla om ensamma äldre patienter som är deprimerade och som oroar sig för att de ligger andra till last. Risken för att legaliserad dödshjälp efter hand får en allt vidare tillämpning är uppenbar.

…Innan vi börjar diskutera hur livet kan förkortas ytterligare borde vi kanske fråga oss hur vi tar hand om människor så länge de finns ibland oss.

Jag hade väl helst sett ett mer entydigt ställningstagande mot aktiv dödshjälp, men Ericssons tankar belyser det snedvridna perspektiv som dominerar diskussionen. Det som borde vara fokus, nämligen sjukvårdens förmåga att bota, lindra och trösta, tappas lätt bort i den svart-vita frågan om aktiv dödshjälp.

Annonser

Ett svar to “Dödshjälp – på väg till Sverige?”

  1. Arash Says:

    väl skrivet Charlie, hoppas vi ses på lördag…mvh/a


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: