Destination: Sverige

april 13, 2006

Nu är den så äntligen här: våren! Med våren och sommaren så kommer ju även besökare från utlandet som vill kolla in det vanligtvis så kalla landet i nord, som nu tillfälligt tinats upp till allmän glädje och gamman. Men det är tyvärr inte bara turister som kommer på besök till Sverige. Polisen har fått uppgifter om att huntratals personer bara under april kommit till landet för att ge sig sig ut på turné med sina stöldligor. Riksdagsledamoten Annelie Enochson (kd) skriver om detta i GT:

Internationell kriminalitet etablerar sig alltmer i Sverige. Förlorarna är de svenska medborgarna som blir självklara brottsoffer när stora brottsyndikat etableras och besöker vårt land på rån och stöldturnéer.

Ett uppmärksammat exempel var en liga från Balkan som förra sommaren, bland annat på Västkusten, genomförde över 2000 stölder, inbrott och bedrägerier och sedan lämnade landet.

Nyligen sprängdes även en stor inbrottsliga i södra Stockholm. Brottsorganisationen hade starka band till Sydamerika och enligt polisen i Södertörn låg denna bakom den kraftiga ökningen av bostadsinbrott i hela Stockholms län under årets första månader.

Och inte väljer brottsligorna Sverige på grund av vår natur eller det trevliga sommarvädret. Det beror istället, enligt Enochson, på ”korta straff, och att fängelserna är inte så farliga”. Jag känner väl inte direkt att jag bryter mot etiketten om jag säger att denna slags gästfrihet från Sveriges sida kanske är lite over the top…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: