Ingen jul i Lesjöfors?

oktober 9, 2007

Återigen visar självförnekelsens sitt fula tryne när julsäsongen närmar sig (well, det kanske är en tid kvar). I Lesjöfors ska inte dagisbarnen få fira jul på traditionellt vis. Att klippa och pynta med änglar har rektor Kåräng förklarat för strängt förbjudet och julspelet i kyrkan ska barnen inte få besöka i år. Däremot går det tydligen utmärkt att leka med tomtar, kanske vet inte Kåräng om att tomten i grund och botten är ett kristet helgon? Då hade väl även han fått styrka på foten.

Dessa ständiga attacker på vårt kulturarv kommer inte göra skolan eller dagis mer värdeneutralt. Det finns inget neutralt i ateism. Det är ett lika religiöst ställningstagande som vilket dop som helst. Det enda som det gör är att förneka nästa generation sitt kulturarv, och ytterligare stärka den kulturella analfabetismen.

Det ligger något djupt absurt över attackerna på julen. Både i försöken att utrota det kristna i våra traditioner och i den världsåskådning som är svår att beskriva som något annat än självförnekande. Det går självfallet inte att ta bort det kristna ur julen eller ur vår kultur generellt sett. Den kristna traditionen och tankevärlden präglar allt i vår kultur ner till det allra vardagligaste. Ifrån vad vi äter till vad vi uppfattar som rätt och fel. Alla försök att utrota det kristna blir på så sätt bara karikatyrer eller perverterade avarter av det kristna. Människan är dels så präglad av sin kultur att hon aldrig kan slå sig helt fri ifrån sin bakgrund. Men människans tidigare försök att bygga något helt nytt avskräcker också. Alla försök att bygga en ny etik eller livsstil endast utifrån förnuftet är dömt att misslyckas från början. Det vi bör göra är istället att vidareutveckla vårt arv.

Annonser

Ett svar to “Ingen jul i Lesjöfors?”

  1. Simon Says:

    Go Charlie!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: