Junge Union Deutschlandtag

oktober 22, 2007

merkel.jpg

Att vara på besök hos de unga kristdemokratiska vännerna i Junge Union (JU) är spännande. Det är andra gången jag besöker Junge Unions kongress, och liksom 2005 i Augsburg så är det välorganiserat, medialt högprofilerat, högt i tak och en hög grad av gästfrihet. Med sina 127 000 medlemmar så är JU också Europas största ungdomsorganisation alla kategorier (de unga tyska socialdemokraterna har 60 000 medlemmar).

Temat för årets kongress var ”Klimatet förpliktigar”. JU vågar sig på att förespråka kärnkraft, vilket är politiskt känsligt i Tyskland. I nuläget håller socialdemokraterna emot en kärnkraftsvänlig politik, men vid en borgerlig (kristdemokratiskt-liberal) regering så kan dödläget förmodligen brytas.

Huvudattraktionen för deltagarna var utan tvekan förbundskansler Angela Merkels anförande. Talet var engagerat och medryckande. Det märks en väldigt stor skillnad på hennes retoriska förmåga jämfört med när jag senast lyssnade till henne för två år sedan. Detta kan kanske vara en förklaring till det faktum att Merkel leder med mer än 40% över (s)-ledaren Kurt Beck när Stern frågade väljarna vem de föredrar som förbundskansler. 

Merkel utgick i sitt tal ifrån det faktum att JU firar 60-årsjubileum, och att organisationen under hela sin livstid försvarat människovärdet. Hon betonade därför bl.a. nödvändigheten av att sätta mänskliga rättigheter framför näringslivsintressen, vilkert är en stor skillnad mot Schröders undfallenhetspolitik gentemot exempelvis Ryssland. Hennes tal innehöll också intressanta resonemang om utgångspunkterna för kristdemokratin. Hon talade om social marknadsekonomi (här finns mycket intressant för den svenska kristdemokratin. Man borde t.ex. satsa på att inom partiet sprida Förmögen till värdighet – Röpke, människan och ekonomin), men också om bredden inom kristdemokratin. Hon fastslog vikten av att alla tre inriktningar inom kristdemokratin, – den konservativa, den sociala och den liberala – får utrymme.  Även här borde vi från svensk sida vara uppmärksamma, eftersom vi fortfarande söker efter en fungerande väg till breddning.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: