”Därför måste regeringen göra halt i sin nedmontering av försvaret”

oktober 23, 2007

Alf Svensson skriver insiktsfullt om försvaret på dagens DN-debatt. Till att börja med konstaterar han bl.a. det som Sverige borde ha lärt sig av 1925 års försvarsbeslut, nämligen att vi vet föga av de säkerhetspolitiska hot framtiden har att ge.

Statskonst är kanske allra viktigast i frågor som rör just försvaret. Som jag framför i en motion till riksdagen är försvaret en av de viktigaste av statens uppgifter. Ytterst handlar det förstås om att kunna skydda medborgarna och bevara demokratin och våra fri- och rättigheter. För att kunna behärska såväl landområden som luftrum och havsområden krävs det resurser och långsiktig planering. Ingen politiker ej heller något annan kan i dag deklarera hur den säkerhetspolitiska situationen ter sig om exempelvis 20 år.

Svensson tar också upp NATO-aspekten av regeringens politik:

Om den svenska linjen blir att i första hand alltid köpa färdig materiel från andra länder – kan det vara något annat än att ta smygvägen in i Nato? På samma sätt som socialdemokraterna aviserade ett EU-inträde genom en fotnot i ett ekonomiskt krisprogram.

Men ett medlemskap i Nato är ett beslut, om det skall tas, som inte skall bli konsekvensen av en budgetteknisk avvägning – utan koppling till säkerhets- eller utrikespolitisk bedömning.

Känslan är att hans kritik borde kunna delas av såväl förespråkare som motståndare av NATO-medlemskap. Vem vill inte ha en öppen debatt? Varför ska Sverige smyga runt som katten kring het gröt medan Finland klarar av att debattera frågan i öppen dager?

Avslutningsvis är det bara att instämma i Alf Svensson tal om besinning. Dear government, ta tid på er att utforma framtidens säkerhetspolitik!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: