När den falska toleransen blir övertydlig

oktober 23, 2007

– Jag vill inte behöva se homofoba och värdekonservativa inslag i det offentliga rummet, säger Felix König på RFSL Ungdom till City.

Han skulle också kunna ha sagt något i stil med: ”Jag kräver att få säga vad jag vill, men du ska hålla käften”.

Bakgrunden till uttalandet är att Svenska Evangeliska Alliansen gått ut i kampanj med texten ”Bevara äktenskapet – mamma, pappa, barn”och tillhörande hjärta med pil igenom.

Nu är det väl ganska känt vad KDU anser i äktenskapsfrågan, men jag inte för avsikt att här och nu diskutera eller försvara den aktuella annonskampanjen. Vad jag dock vill slå ett slag för är den enligt alltför många ganska uttjänta yttrandefriheten! Det känns som att vi som gillar tanken på att Sverige ska klara av ”the town square test” allt oftare får rycka ut till försvar för just yttrandefriheten, när upplevda kränkningar föranleder krav på lagstiftning. Tidigare har diskussionen gått het om rondellhundar och Mohammed-karikatyrer. Denna gång kräver RFSL Ungdom att bl.a. ”värdekonservativa” budskap inte ska kunna visas i det offentliga rummet, och Stockholms oppositionsråd Yvonne Ruwaida (mp) kräver i ett brev till SL att reklamen ska stoppas. KDU är emot en könsneutral äktenskapslagstiftning och förespråkar att lagen om homoadoption rivs upp, får vi säga det högt i Königs och Ruwaidas värld?

Glädjande är dock att SL:s presschef Björn Holmberg ger ett tydligt besked i frågan:

– Så länge kampanjen inte uppfattas som stötande så uppfyller den inte kraven för att stoppas. Det som står följer bara nuvarande lagstiftning. Sedan kan inte alla tycka att alla kampanjer är bra, säger han.

Att tumma på yttrandefriheten är att ge sig in på ett sluttande plan. Om inte tidigare diskussioner visat det, så borde Königs uttalande stämma till eftertanke.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: