SMS-lån och marknadsekonomin

oktober 31, 2007

Inom borgerliga kretsar dyker med jämna mellanrum missförståndet upp att bara för att man står för kapitalism och marknadsekonomi så måste man försvara, och helst också älska, allt som marknaden producerar. Det bygger i grund och botten på en felaktig uppfattning om marknaden som något moraliskt gott i sig självt.

Marknaden är vare sig moralisk eller omoralisk, vare sig god eller ond. Marknadsekonomi är amoralisk. Marknadsekonomi är det bästa ekonomiska systemet för att skapa välstånd och personlig frihet, inte något gott i sig självt. Det finns därför ingen anledning att försvara marknadens avarter. Företag som utnyttjar eller vilseleder människor är inte goda bara för att de finns inom det marknadsekonomiska systemet, lika lite som kapitalism är ont bara för att det existerar ett par dåliga företag.

Så när det dyker upp företag som spelar på ungas impulsivitet och svaga ekonomiska ställning för att tjäna pengar finns det ingen anledning att försvara dem. Deras agerande blir inte moraliskt bara för att det är sprunget ur det marknadsekonomiska systemet.

Annonser

4 svar to “SMS-lån och marknadsekonomin”

 1. emanuel. Says:

  Men kan man göra något åt detta?

 2. Marthin Says:

  Jag läste detta för någon dag sedan; ”Loan24 är en unik tjänst för de som har svårt att få bolån av de traditionella bankerna.”

  Vedervärdigt!

 3. weimers Says:

  Visst kan man göra något. Men att i enlighet med SSU:s förslag förbjuda SMS-lån är inte lösningen. Regeringen är inne på att låneföretagen ska göra en kreditprövning av den som vill låna, att den effektiva räntan tydligt ska framgå och att det införs en ångervecka. Detta är steg i rätt riktning. Andra rimliga åtgärder är att se till att det finns en tillsynsmyndighet, vilket i dagsläget inte finns. En sådan skulle göra det enklare att kontrollera låneföretagen utifrån andra aspekter än bara själva marknadsföringen av lånen (vilket idag kontrolleras av Konsumentverket).

 4. Olsson Says:

  Hej Charlie,

  du länkar till folkia.se/jamforelse – kanske inte så smart när du hjälper dem att synas i sökmotorerna …
  Lägg till en nofollow eller så visa URL:en bara i texten men gör den inte klickbar.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: