Bryt med flummet i skolan

november 8, 2007

Inger Enkvist skriver bra om problemet med flumskolan idag i Svenska Dagbladet, Bryt med flumpedagogiken. Men även om hon identifierar feltänket och dess konsekvenser tar hon inte upp den bakomliggande filosofiska bristen. Bristerna i flumskolan har ett direkt samband med socialismens bristfälliga samhälls- och människosyn.

Socialister vill inte inse att människor föds både med vilja och förmåga att göra såväl goda som onda handlingar. Deras skruvade världsbild får dem att tro att ondska har sin rot i ägande, snarare än i människans natur. Därför vägrar de se konsekvenserna av att inte hålla den mänskliga naturen i schack.

Varje gott samhälle måste upprätthålla normer som främjar det goda och bekämpar det onda. Barn föds inte som vuxna och civiliserade, de tränas (eller socialiseras om man så vill) till att bli det. På gammeldags svenska sa man att den gode har dygden såsom vana. Idag skulle man kanske säga att goda värderingar måste läras in till dess de blir som en livsstil.

En skola som vägrar att lära ut värderingar, som vägrar upprätthålla normer och som vägrar inse att alla människor har lika förmåga till goda och onda handlingar kommer alltid att misslyckas. Det är också därför socialdemokraterna kommer misslyckas med att reformera sin skolpolitik, de klarar inte av att se grundproblemet.

Annonser

3 svar to “Bryt med flummet i skolan”

  1. sivan Says:

    Ok att skolan har sitt ansvar. Men mycket finns även som bidrar i allmäna kulturen. Våldsspel. Metal musik OSV såg förresten att den finländske slaktaren hade SLAYER som favoritband, och dom predikar ju inte det allra bästa budskapet. Ta och titta på MTV en kväll med JACKASS i spetsen så förstår man varifrån impulserna kommer. Skolan gör vad den förmår, men med brist på befogenheter är slaget redan förlorat. Om man sedan påpekar att det inte är tillåtet med mössa på under lektionen så blir man anmäld för kränkning av den personla integriteten OSV OSV listan kan göras lång.

  2. sivan Says:

    Måste protestera mot det du skriver att alla människor har har lika förmåga till goda och onda handlingar. Det förhåller sig så att det är väldigt olika vad beträffar människors förmåga till eller vilja utföra goda respektiva onda handlingar. Forskning visar att vissa människor genom arv osv hat större benägenhet till våld än andra. Med detta menar jag inte att de är opåverkbara, utan enbart att vi är födda olika och det kan vi liksom inte ändra på i efterhand. Vi kan ju inte välja varken far eller mor tyvärr.

  3. ofelia Says:

    Jag håller med dig Sivan om att vi alla är olika, vi påverkas av den miljön vi lever i och arv spelar också en betydlig roll, men vi har fortfarande en fri vilja! Vi har alltid ett val! Vi väljer att vara de vi är.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: