Gulli-gull om polygami i Svenskan

november 13, 2007

I dagens SvD serveras vi ett okritiskt gulli-gull reportage om polygami. ”Varför välja när man inte måste?” frågar ingressen och på bilden syns en typisk medelåldersradikal. Mellan raderna i artikeln framkommer en värld av egofokus och rädsla för att binda sig.

Är det då något politiken ska bry sig om? Ett ryggradssvar ifrån en liberal är förstås: nej, alla ska få göra som de vill. Det är förstås korrekt till en viss nivå. Hur Helena, Martin och Håkan vill lägga upp sina liv är upp till dem. Politikens roll kan aldrig vara att förbjuda människor från att ta dåliga beslut.

Men om Helena, Martin och Håkan en dag skulle vilja skaffa barn ställs frågan i ett annat ljus. Helt plötsligt handlar relationen inte bara om tre samtyckande vuxna utan om ett barn, vars bästa samhället måste värna. Och det bästa för ett barn är att växa upp med en mamma och en pappa.

Hur kan vi då få ihop samtyckande vuxnas rättigheter med barnets bästa? En naturlig lösning är att upprätthålla en norm som fungerar till barnets fördel, till exempel genom att definiera ett äktenskap som en man och en kvinna. På så sätt markerar samhället värdet av familjen och underlättar för familjebildning.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: