Jag besökte en utställning…

november 26, 2007

dsc00173_1.jpg

Växjö var platsen. Utställningens namn var ”In Hate We Trust”. Konstnär var Elisabeth Ohlsson Wallin, känd tidigare bl.a. genom utställningen ”Ecce Homo”. Besöket fick mig och Paula von Essen att skriva en debattartikel, Är Ohlsson Wallin för allas åsiktsfrihet?, som är med i senaste numret av tidningen Kristdemokraten:

Men vissa åsiktsyttringar, vars budskap inte delas av alla, verkar idag vara mer accepterade än andra. För samtidigt som Ohlson Wallins utställning visas i Växjö, så har kampanjen ”Bevara äktenskapet” gjort reklam för sin sak i Stockholms tunnelbanor.

Detta har fått representanter från RFSL Ungdom och andra inom homorörelsen att kräva att ”värdekonservativa budskap” inte ska få visas i det offentliga rummet.

Vår fråga till Elisabeth Ohlson Wallin är därför om hon tar det öppna samhället på allvar, och är beredd att slåss för alla människors rätt att framföra sitt budskap i det offentliga rummet? Står Du för en sann eller falsk tolerans, Elisabeth?

Med i tidningen finns också en svarsartikel från Ohlsson Wallin, Göran Hägglund stigmatiserar människor. Det närmaste hon kommer ett svar på vår fråga är följande passage:

Jag hoppas att barn slipper höra Göran Hägglunds åsikter om barn och mig som förälder.

Men hur ska det ske? Genom opinionsbildning? Genom inskränkningar i yttrandefriheten? Ohlsson Wallins avsaknad av svar på detta är i sig ett svar. Hon står inte för en sann tolerans där åsikter bryts emot varandra, utan för en falsk tolerans där hon ska ha rätt att provocera och attackera fritt men hennes meningsmotståndare inte ens ska få redovisa sin ståndpunkt. En kontrareplik från vår sida finns förhoppningsvis att läsa i tidningen inom kort. Jag kommer inte känna mig nöjd innan jag fått ett svar på frågan.

Men tills vidare så kan jag rekommendera några inlägg i debatten om tolerans och yttrandefrihet. Dels Johan Hakelius, Den amerikanska barnrepubliken:

Ta ordet ”tolerans”, till exempel. För vuxna människor brukade det en gång betyda en social konvention som underlättade samvaron med andra. Nu gäller snarare en fräck tonårings definition av tolerans. Den innebär att den som kräver tolerans kräver att få bete sig precis som han eller hon vill, utan hänsyn till sociala konventioner. Den innebär också att varje åsikt eller kritiskt omdöme om hur någon beter sig är detsamma som ”förtryck”. Att få bete sig hur man vill, utan några som helst konsekvenser, är att få ”respekt”.

Läs även Marie Söderqvist, Märklig debatt om äktenskap:

Ardbo talar om att han tycker att kampanjen, alltså några affischer i tunnelbanan, är ”osmakliga och stötande”. Han fortsätter med att säga att det är ”förskräckligt att den här typen av kampanj tillåts i det offentliga rummet”. Ursäkta, men vad menar han?
Att människor som inte tycker som Ardbo inte borde få publicera annonser eller affischer?
Ardbo tycker kanske att de rentav inte borde få uttala sig alls.
Det är konstigt med personer som låtsas vara förkämpar för öppenhet och tolerans men som samtidigt blir otroligt upprörda över andras ”felaktiga” åsikter.

Fortsättning lär följa i toleransdebatten…

Annonser

2 svar to “Jag besökte en utställning…”

  1. Björn Beck Fris Says:

    Ang tolerans så rekomenderas förra nummret av SvL: http://www.svensklinje.com/2007.3/s24.htm

  2. Georg Hardt Says:

    Intressanta tankar!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: