Hjälp solidariteten på traven

december 3, 2007

På vägen upp till Luleå fick jag tag i gårdagens SvD, där Maria Abrahamsson lyfter fram avdragsrätt för gåvor till ideella organisationer som ett bra sätt för staten att uppmuntra till solidaritet mellan människor, Avdragsrätt kan öka solidariteten:

Idag stoppar även jag mossa i ljusstaken och tänder ett ljus i väntan på om inte Jesusbarnet, så på julen, myset, stöket och i bästa fall även på friden. Försjunken i den stämningen dyker en frågeställning traditionsenligt upp: Ska jag ta vara på min broder?

Så politiskt inkorrekt är frågan om solidaritet formulerad i Gamla testamentet (Första Moseboken 4:8). Men visst ska vi ta vara på våra bröder, och för all del även på våra systrar. Lika självklart ska våra bröder och systrar ta vara på oss. Ett handfast sätt att göra det på är att skänka pengar. Det gör också allt fler svenskar.

Välgörenhet har länge varit ganska kontroversiellt i Sverige. Att ta ut höga skatter och ”visa solidaritet” genom ett av världens mest omfattande bidragssystem har ansetts vara finare än att på frivillig grund skänka pengar. Men Maria Abrahamsson nämner i sin artikel att svenskarna ger nästan dubbelt så mycket pengar till välgörenhet än under 90-talet. Så kanske har ett paradigmskifte redan ägt rum? Det skulle onekligen vara en välkommen normalisering av samhällsklimatet.

Nästa steg är att börja bedriva en politik som uppmuntrar till solidaritet, vilket skulle kunna ske genom avdragsrätt för gåvor till ideella organisationer:

Jag tänker förstås på den utlovade avdragsrätten för privatpersoner och företag som donerar pengar till ideella organisationer. Vi vill pröva den möjligheten, skrev Alliansen i sitt valmanifest. …Vad väntar vi på?

En berättigad fråga.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: