Vårdnadsbidraget viktigt första steg

december 7, 2007

Det är skönt att Göran Hägglund idag kan lansera ett kommunalt vårdnadsbidraget om 3000 kr per barn och månad. På så sätt tar vi ett litet men avgörande kliv mot en ny syn på familj där valfrihet står i centrum.

Nu blir det upp till kommunerna att införa bidraget. Sen tidigare vet vi att de flesta vänsterstyrda kommuner kommer vägra och en del folkpartister brukar sålla sig till deras familjefientliga läger, men det finns fördelar med det system som införs 1 juli. För det första är det principiellt rätt (beslut av detta slag bör tas på en lägre nivå än den staten) och för det andra skapar det utrymme för institutionell konkurrens. Småbarnsföräldrar kan nu själva utvärdera sin kommuns agerande i denna fråga och reagera utifrån det. Vi kommer nog få se en hel del föräldrar som ”röster med fötterna” i denna fråga.

Samtidigt är denna reform bara ett steg på vägen mot att stärka de svenska familjernas beslutanderätt över sina egna liv. I förlängningen bör alla barn få ta del av samma subvention som de som går på ett kommunalt dagis. För det krävs ytterligare reformer, men nu i alla fall det första steget taget.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: