”Kärnfamiljens bräcklighet öppnar ett hål i välfärden”

december 11, 2007

Billy Bengtsson, före detta chefredaktör för Norra Skåne, skriver om kärnfamiljens bräcklighet med utgångspunkt i Hässleholms kommun, Kärnfamiljens bräcklighet öppnar ett hål i välfärden. Trenden skiljer sig inte från hur det ser ut på nationell nivå, vilket främst drabbar ensamstående föräldrar. Ett hål i välfärden öppnas upp:

Här skall istället riktas uppmärksamheten på det hål i välfärden som i värsta fall öppnar sig när mamma och pappa vandrar åt olika håll. I samma hål fastnar en grupp medborgare som inte får del av den förbättrade samhällsekonomi som regeringen så ofta hänvisar till; de ensamstående föräldrarna, särskilt då ensamma mammor.

…Statistiken visar att den disponibla medianinkomsten i Hässleholms kommun 2005 var 368 000 kronor om året för sammanboende par med ett barn 0-17 år. För ensam pappa med ett barn i samma åldersgrupp var samma typ av inkomst 208 000 kronor om året och för ensamstående mamma med samma försörjningsplikt 173 000 kronor om året.

Visst, det är en retorisk fråga, men ärligt talat: Finns det överhuvudtaget ett intresse bland politiker för att arbeta för att människor ska kunna undvika att hamna på välfärdsstatens skuggsida på det sätt som Bengtsson beskriver?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: