Fridlys julen!

december 13, 2007

julkampanj2.jpg

KDU:s julkampanj – Fridlys julen – lanserades idag i Karlstad, där jag tillsammans med Alexandra Braf och Ofelia Namazova gick luciatåg från Stora Torget till Tingvallagymnasiet. Med oss hade vi kampanjmaterial som delades ut till förbipasserande värmlänningar i rask takt. På Tingvallagymnasiet diskuterades de kyrkliga julavslutningarnas vara eller icke vara med eleverna, som fick smaka på KDU-lussekatter och KDU-glögg.

Värmlandsmedia har hängt på och rapporterar flitigt om kampanjen:

Filipstadstidningen: Weimers (kd) vill fridlysa julen

Nya Wermlandstidningen: Politisk stjärngosse i försvarståg för traditioner

SR Värmland: Kd vill fridlysa julen

SVT Värmlandsnytt: Manifestation för att bevara traditioner

Anledningen till kampanjen är de senaste årens attacker på skolornas rätt att ha traditionella jul- och skolavslutningar. Den inställning till julen som intagits av skolledningar på olika platser i Sverige förnekar skolbarnen sin rätt att få ta del av kulturarvet, och vi i KDU tycker det är dags att säga ifrån och fridlysa julen innan alla traditionella skolavslutningar ersatts av torftiga betygsutdelningar i skolans matsal. Bakgrunden till att det blev Värmland är den debatt som rasat i spåren efter förskolerektorn Lena Kårängs förslag att förbjuda dagisbarnen att pynta med änglar och besöka julkrubban.

Men debatten förs inte bara i Värmland. Såväl i Blekinge som i Småland har rektorer velat förbjuda luciafiranden, julpsalmer och till och med tomtar. Och diskrimeringsombudsmannen är så pass ängslig att han uppmanar skolor och företag att inte sätta upp adventsljusstakar. Om min och KDU-Kalmar Läns distriktsordförande Christopher Dywiks uppfattning i frågan går att läsa här. Även FS-ledamoten Mattias Svensson har skrivit om frågan:

Så, gott folk, drick glögg och sätt upp era advetsljusstakar! Julen står för dörren, oavsett vad pk-eliten har att säga om den!

Slutligen förtjänar docenten i religionsvetenskap vid Karlstads universitet, Ingrid Emanuelsson, att nämnas i sammanhanget. Hon har framlagt goda argument för varför julfirande i kyrkan egentligen inte borde betraktas som ett problem, Vad säger egentligen läroplanen och Barnens rätt och vuxnas ansvar.

Annonser

2 svar to “Fridlys julen!”


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: