Ja tack till 9 to 5 och varannan damernas/herrarnas

december 15, 2007

Jag fick av min väninna Anna för ett tag sedan en inbjudan till Det dubbla halvslaget som ägde rum på Medicinska Föreningen (Karolinska Institutet – KI). Jag kunde tyvärr inte gå, vilket var synd med tanke på att jag missade chansen att kolla in Annas dansgrupp Dragplåstret (som höll i konserten tillsammans med orkestern Blåslaget) .

Jag hann däremot få en update inför showen när jag fikade med Anna häromsistens. Hon berättade att hennes dansgrupp i senaste numret av KI:s studenttidning blivit dissade av något som heter ”Likabehandlingsnämnden”. Nämnden var upprörd över ett av numren:

Scenen är kårens ansikte utåt. På amphioxen sågs bland annat ett nummer av Dragplåstret där fem sjuksköterskor i sexiga, tajta kläder dansade för en manlig läkares blick. Att reducera sjuksköterskor till sexobjekt är att frånta dem deras professionalism. Hur blir jag som sjuksköterskestudentvälkomnad av ett sådant framträdande?

Så här svarar Dragplåstret och Blåslaget:

Låten i fråga handlar om orättvisor på arbetsplatsen. Denna viktiga fråga belyses med att det är svårt att få sin röst hörd inför chefen samt att villkoren för chefer och övriga medarbetare skiljer sig åt. I dansen utageras detta genom att ett antal sjuksköterskor försöker få en läkare att lyssna på deras åsikter. Dansen avslutas med att sjuksköterskorna och läkaren dansar tillsammans på lika villkor. Anledningen till att valet föll på just de yrkesgrupperna är att vi studerar vid ett medicinskt universitet och vi ville dessutom förstärka dansen genom att spela på gamla fördomar och vanföreställningar. …Bland avgångseleverna var framförandet mycket uppskattat och till oss har endast positiva åsikter om numret framförts, från såväl sjuksköterskor och läkare som biomedicinare och arbetsterapeuter.

Konstigare än så var det inte, och instinktivt så undrar jag om Likabehandlingsnämnden såg numret innan de gick ut och sågade Anna och de andra som lagt ner ett antal timmars träning på att få till en bra show?

Det kanske mest bisarra är hur Likabehandlingsnämnden avslutar sin artikel. De kommer nämligen med ett litet förslag:

att /…/uppträdanden på fester skall följa likabehandlingsplanen och på förhand godkännas av kårstyrelsen.

Så mycket för studenternas yttrandefrihet. Man kan ju undra hur många av studenterna som ropar efter en kårstyrelse som agerar censurbyrå?

Det känns som att många är ute efter att förbjuda andra att utrycka sig, med motivet att ingen ska behöva känna sig ”kränkt” (vilket är en mycket subjektiv upplevelse). Självklart måste det finnas en respekt för hur andra människor upplever en situation, men det verkar finnas väldigt många självpåtagna försvarsadvokater för utsatta grupper i vårt avlånga land. Det gäller att utse ett ”offer” som man sedan ska kunna ”skydda” på olika sätt (genom välfärdsstaten, eller förbud mot viss reklam eller traditionella skolavslutningar). På KI visar detta sig genom en Likabehandlingsnämnd som vill stoppa en dansgrupp som vill göra ett nummer med glimten i ögat.

Under fikan med Anna fick jag också veta att kåren på KI har beslutat att bekämpa heteronormativiteten genom att förbjuda sittningar med varannan damernas/herrarnas. Istället får man lov att sitta kille-kille-tjej-tjej osv. Härligt progressivt av kåren, säger nog en del. Årets svenska mästare i politisk korrekthet, säger jag.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: