Varför inte gambla lite?

december 17, 2007

Vi har i Sverige en lagstiftning som innebär att en person med HIV är skyldig att berätta om sin sjukdom för sin sexualpartner. Högst logiskt eftersom HIV leder till AIDS, som hittills skördat 30 miljoner människoliv.

Men RFSU har en annan uppfattning. Deras ordförande Lena Lennerhed tycker att lagstiftningen är ”kontraproduktiv”:

Informationsplikten riskerar att invagga människor i en falsk trygghet, där man utgår från att den som inget säger är fri från hiv. Smittskyddslagen lägger hela ansvaret på den smittade.

Om en person med HIV inte berättar om sin sjukdom för sin tilltänkta sexualpartner så finns det inget försvar för detta. Självklart har båda parter en skyldighet att ta ansvar, men frågan här handlar ju om huruvida samhället ska ha sanktionsmöjligheter gentemot en person som underlåter att informera om en potentiellt dödlig sjukdom. Är det inhumant? Knappast. Det vore inhumant att inte arbeta för att liv räddas.

Men Lennerhed vill inte tvinga någon att informera om sin sjukdom. En inställning som i förlängningen innebär en livsfarlig gambling med människors hälsa.

Marcus Svensson vid Smålandsposten skriver bra om samma ämne, Skyll dig själv:

…i praktiken betyder det att ingen kan ställas till svars. Genom att förminska betydelsen av vetskapen om sjukdomen hos den som är smittad reduceras istället personliga ansvarstagandet. Budskapet från lagstiftaren till den smittade blir då: skyll dig själv.
 

Annonser

3 svar to “Varför inte gambla lite?”


  1. […] gode Charlie har tidigare uppmärksammat oss på RFSU:s absurditeter (läs bl.a. här). RFSU och RFSL är samhällsskadliga element som med omedelbar verkan borde få sitt statliga […]

  2. N Says:

    Det är ju faktiskt så att det krävs två för att smitta ska överföras.

    Lägg därtill att den mesta smittöverföringen som sker idag är när den som redan bär på smittan inte vet om sin sjukdomstatus och därför inte kan förväntas kunna informera på ett bra sätt.

    Så ja, om man väljer att ha oskyddad sex och får HIV så får man i de flesta fall skylla sig själv. Att människor tar ansvar för sina egna handlingar borde inte vara så främmande för människor med en konservativ eller liberal inställning till livet.


  3. […] 2007 Posted by Carl-Robert Lindgren in Politik. trackback Charlie Weimers, vikarierande KDU-boss, grälar med RFSU. Det hela gäller den så kallade informationsplikten, en del av smittskyddslagen som säger att en […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: