Den som vill ha ett kommunalt museum räcker upp en hand?

januari 5, 2008

Nu ska Hammarö kommun bygga ett skärgårdsmuseum.

Av kommunfullmäktiges ledamöter så var det ganska många som faktiskt räckte upp en hand. Ja, alla händer var i luften förutom kristdemokraternas och centerpartiets. Nu var det ju i och för sig köpet av en fastighet (som ska inhysa muséet) som beslutades, dock med det av moderaterna föreslagna tillägget att ”syftet är ett skärgårdsmuseum”. Driftsformen diskuterades förvisso inte heller, men det är ganska, för att inte säga mycket sannolikt att kommunen får stå för driften av muséet. Möjligtvis med ekonomisk hjälp från Region Värmland.

Det hade varit en helt annan sak om några andra än kommunfullmäktiges ledamöter skulle ha räckt upp handen och sagt att ”ja, vi vill skapa ett skärgårdsmuseum och vi har idéer för hur detta skulle kunna se ut på lite längre sikt”. Då hade initiativet kommit från det civila samhället, och kommunen hade då kunnat spela en komplementär roll. Men nu bottnar beslutet vid senaste fullmäktigesammanträdet i ett socialdemokratiskt vallöfte som förmodligen har kommunalrådet Siw Gidlöf (s) som upphovsman. Hammarös blivande skärgårdsmuseum blir därmed ytterligare ett exempel på hur det offentliga gör något som människor enskilt eller tillsammans skulle klara av göra lika bra eller bättre.

Frågan sätter också fokus på hur kommunpolitiker hanterar de pengar som människor betalat i skatt, och tankarna går till Martin Borgs’ dokumentär 1200 miljarder: En jakt på slöseri med skattepengar. Där får man bland annat följa med till slipstensmuseet i Orsa, den kommunala bowlingshallen i Ludvika och inte minst hattmuseet i Borlänge (som får både kommunala och statliga bidrag).

Jag skriver idag om frågan i Nya Wermlandstidningen, där jag ifrågasätter majoritetens prioriteringar, Kärnverksamhet framför ett nytt museum:

De resurser som majoriteten vill rikta till ett skärgårdsmuseum vill vi kristdemokrater hellre använda för kärnverksamheten, såsom bättre stöd till de äldre och mindre barngrupper i förskolan. …När kommunen i framtiden tvingas genomföra besparingar, ska kvaliteten inom kärnverksamheten då stå tillbaka till förmån för kommunens skärgårdsmuseum?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: