Är Ron Paul libertarianernas kandidat?

januari 12, 2008

En del svenska libertarianer, däribland MUF:s internationella sekreterare Rola Brentlin, stödjer Ron Pauls kandidatur i det amerikanska presidentvalet. Som Rola skriver:

Republikan, libertarian, vill bli USAs nästa president. Kan inte bli bättre!

Men förutom hans hårda kritik mot ”big government” och hans libertarianska label så har jag svårt att se vitsen med att stödja honom för en libertarian (såvida man inte är stark motståndare till Irak-kriget, eller exempelvis en intervention i Sudan). Att han aldrig har varit en intressant kandidat för egen del har från första början baserats på hans extremt isolationistiska utrikespolitik. Hans märkliga uttalande om det amerikanska inbördeskriget (”ett misstag”) bidrog ju inte till att stärka hans anseende i mina ögon. Och på senaste tid har också framkommit att hans libertarianska credentials minst sagt är tveksamma, vilket Virginia Postrel, Libertarians Fall Off Turnip Truck, och James Kirchick, Angry White Man, skriver om. Så frågan måste bli: Borde Ron Paul verkligen vara libertarianernas kandidat?

Noterar för övrigt att John McCain har tagit en kraftig ledning nationellt (en ökning från 13% till 34% sedan 6-9 december) enligt CNN:s senaste opinionsmätning. Känslan säger att en vinst i South Carolina banar vägen för en nominering. För Romneys del skulle allt annat än en vinst i Michigan förmodligen innebära slutet på hans presidentkampanj.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: