Ny logotyp och familjepolitisk folder på kommundagarna

januari 31, 2008

kdu_variant.jpg

Under partiets kommun- och landstingspolitiska dagar i Uppsala presenterade KDU sin nya logotyp. Målsättningen är att den nya logotypen ska vara lätt att känna igen, att den ska passa ihop med den politiska profilen och att den ska förmedla förbundets borgerliga identitet. Våra medlemmar ska kunna känna att detta är en logotyp som kan fyllas med begrepp som frihet, personligt ansvar och gemenskap.

Vi delade också ut en folder som manade till debatt och diskussion om förnyelse av den kristdemokratiska familjepolitiken, vilken fick ett positivt mottagande. Så här skrev jag i förordet (foldern ligger inte uppe på nätet):

Vårdnadsbidraget, som vi kämpat för i åratal, blir äntligen verklighet den 1 juli. Det är en valfrihetsrevolution som kommer underlätta vardagen för många barnfamiljer. Vi har därför all anledning att som kristdemokrater känna oss stolta. Men vår familjepolitik måste få handla om mycket mer än bara valfrihet i barnomsorgen . Vi borde ställa oss frågan: Hur kan vi utveckla vår politik för att erbjuda lösningar som underlättar för människor att hålla ihop sina relationer?

När partiet valde att tillsätta fem politikutvecklingsgrupper ströks förslaget om att en grupp skulle förnya familjepolitiken. För mig som läst om partiets tilltro till att det införda vårdnadsbidraget skulle utgöra en röstmagnet i valet 1994 – och besvikelsen när det inte blev så – är detta en varningssignal. Risken finns att vi i en slags ogrundad optimism hoppas att väljarna ska belöna oss för våra gamla meriter. Men väljare röstar sällan på vad någon gjort utan på vad de kommer att göra. KDU har därför ambitionen att så ett frö, så att vi gemensamt kan utveckla familjepolitiken. I detta häfte finns tre artiklar som belyser olika aspekter av äktenskap och familj. Några av utgångspunkterna är att äktenskapet måste bevaras och uppvärderas, att familjepolitiken och skattepolitiken måste kopplas samman i högre utsträckning och att större utrymme för familjen förutsätter att statens makt rullas tillbaka.

En självklar snackis under kommundagarna var naturligtvis Uppsala Konsert & Kongress, detta sovjetinspirerade 560 miljoners-bygge. Förutom det intryck som besökaren får av den avskalade exteriören så kan logistiken inomhus minst sagt ifrågasättas. Långt till garderoben, långt till maten (vilken f.ö. serverades i ”Honecker-salen”, som en del säger), trånga gemensamhetsutrymmen och rulltrappor överallt… Men! Arrangörerna gjorde ett strålande jobb och det faktum att man lyckats få dit Carola bidrog ju inte till att sänka feststämningen under fredagskvällen!

Uppdatering: Föreningen Barnens Rätt till Föräldrarnas Tid har uppmärksammat foldern:

Undertecknad har läst foldern och gillar allt hans ögon faller på! Hurra för ungdomarna, de inger hopp! Hoppas nu bara att kdu-arna står på sig så att idéerna så småningom sätter sig i partiledningen! Det skulle partiet – på sikt – vinna mycket väljarstöd på.

Att partiet nuförtiden behandlar motioner varannat år (nästa gång 2009) gör att det dröjer innan KDU kan lyfta frågan om familjepolitisk förnyelse på rikstinget. Men vi kommer fortsätta debatten, och förhoppningsvis kan våra idéer bli partiets politik i juni 2009!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: