Supertisdagen närmar sig

februari 1, 2008

För den som i likhet med mig är intresserad av amerikansk politik är det lätt att bli beroende av Real Clear Politics. Idag läser jag två intressanta artiklar som handlar om huruvida McCain kan ena det splittrade republikanska partiet och vinna mot den demokratiske kandidaten.

Att McCain vinner den republikanska nomineringen verkar alltmer troligt. Vinsterna i New Hampshire och South Carolina (där såväl republikaner som oberoende väljare får rösta) gav honom ett momentum som möjliggjorde en seger i Florida (där endast republikaner får rösta). Att primärvalet i Florida förmodligen avgjorde striden mot Romney handlade just om att McCain lyckades vinna i ett val där hans starkaste väljargrupp, de oberoende, inte fick rösta. En nyckel till segern var också det stöd som den mycket populäre (60-70% av väljarna i Florida stödjer honom) guvernören Charlie Crist gav honom två dagar före valet, vilket gav honom en extremt positiv rapportering. Frågan är vad som kommer i gengäld. Blir det kanske McCain-Crist 2008?

Men just det faktum att McCain inte möts med särskilt stor entusiasm från de konservativa väljarna, den republikanska basen, är ett potentiellt problem för honom. Bland vissa konservativa kommentatorer är han ordentligt bespottad, framför allt för hans tidigare kompromisser över partigränserna. Risken är att han aldrig lyckas uppbåda den entusiasm som krävs för att få de republikanska gräsrötterna att kampanja för honom.

Hans hopp står där delvis till att Hillary Clinton blir demokraternas presidentkandidat. Hon anses av många vara den kandidat som kan ena republikanerna. Bland evangelikala väljare har 8% en positiv uppfattning om henne, medan 81% är negativa. Trots att många av dessa väljare föredrar Romney eller Huckabee framför McCain i primärvalet, så borde det vara fullt möjligt för McCain att motivera dem att engagera sig och rösta för honom när det väl gäller.

Men McCain måste också visa entusiasm för värdefrågor och ekonomi. Inget val kan vinnas genom att endast anspela på väljarnas antipatier mot den andre kandidaten. För McCain handlar det om att betona att med honom kommer inga ”aktivistiska” domare (som vill driva vänsterpolitik genom att omtolka konstitutionen) utnämnas och en familjevänlig politik att föras, samtidigt som han måste upprepa och åter upprepa att han är en trovärdig marknadsvän. Detta tillsammans med en försonande attityd gentemot de han legat i strid med skulle kunna vända tveksamheten bland de konservativa till en mer entusiastisk attityd.

Tipset inför tisdagen är en landslide för McCain. Efter det lär alltfler komma att bli ”McCain-kramare”. If you can’t beat ‘em, join ‘em…

Länktips:

Washington Post: McCain’s GOP: Big tent or Badly Fractured?

Wall Street Journal: The McCain Calculus

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: