Skrattretande enighet om presidentvalet

februari 6, 2008

De svenska partiledarna har gjort sina val. Alla verkar överens om att det är Barack Obama eller Hillary Clinton som i störst utsträckning motsvarar de egna värderingarna. Skälen för detta måste antingen vara en obefintlig ideologisk bredd i svensk politik, eller en rädsla att bli uppfattad som högerorienterad. Men enigheten är inte bara skrattretande utan också rejält tankeväckande.

Hillary Clinton är alltså favoriten bland svenska partiledare. Man kan fråga sig om de borgerliga partiledarna verkligen vet vad de önskar sig. Clinton vill omförhandla flera frihandelsavtal, hon har en övertro på offentliga lösningar och röstade nyligen för ett förslag som skulle ha inneburit den största skattehöjningen i amerikansk historia.

Sveriges borgerlige statsminister stödjer dock den kandidat som nyligen utsågs till senatens mest vänsterinriktade. Barack Obama står för en tydligt protektionistisk linje, och hans försvar av jordbrukssubventioner, bl.a. under sitt besök i Kenya, är väl känt. Hans förslag att sänka inkomstskatten för låg- och medelinkomsttagare är positivt, men uppvägs mer än väl av hans förslag om massiva höjningar av andra skatter.

Det känns riktigt opportunistiskt när ingen svensk partiledare lockas av en presidentkandidat som vill ha sänkta skatter för arbetande familjer, färre statliga pekpinnar, frihandel och en miljöpolitik med marknadsekonomisk hänsyn. Men skulle det vara så att denna politiska inrikning verkligen känns främmande för de borgerliga partiledarna så är det mer skrämmande än någonting annat.

Annonser

3 svar to “Skrattretande enighet om presidentvalet”

 1. Kalle Says:

  Tror att de egentligen vet vad kandidaterna står för, men vem kan vara så ond att män väljer en principfast krigsveteran framför en kvinna eller svart man? Det ser bäst ut och är mest politiskt korrekt i Sverige.

 2. Lev T. Says:

  Är det inte så att det demokratiska partiet, med råge, står för en politisk bredd som inte kan uppvisas i Sveriges riksdag? Är det inte så att Clintons reformer föreslås från en nivå, både vad gäller t ex miljö och skatter, som är långt under de svenska allianspartiernas ambitionsnivåer?

  Är det inte så att Du är ordförande för ett förbund som står bakom en regering som har betydligt större tro på offentliga lösningar – skatter som styrmedel och politiken som problemlösare – än någon av de amerikanska presidentkandidaterna?

 3. weimers Says:

  Min förhoppning är att den svenska riksdagen är något bredare än det demokratiska partiet, åtminstone åt det borgerliga hållet. Men av partiledarnas kommentarer att döma så verkar ju exempelvis McCains förslag om skattesänkningar vara på tok för radikalt för vår moderate statsminister…

  En bedömning av de amerikanska presidentkandidaterna kan inte bara handla om sakpolitik, utan om den ideologiska vision som respektive kampanj står för. Just därför har jag landat på John McCain och inte någon av de demokratiska kandidaterna. Min bild är att såväl Hillary eller Obama saknar det engagemang för exempelvis mindre stat och starkare familjer som jag efterfrågar. När det gäller alliansregeringen så är det möjligt att den framstår som försiktig i förhållande till presidentkandidaterna. Men trots de fel och brister som vi naturligtvis kan finna så går Sverige i en frihetlig riktning, vilket är det viktiga. Vi lever trots allt i ett samhälle som präglats av socialdemokrati under lång tid, och vissa förändringar måste få ta tid. Frågan är dock om USA skulle gå i en frihetlig riktning med Obama eller Hillary vid rodret, trots deras stundtals sympatiska retorik?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: