Ringborgs utredning minst sagt en besvikelse

februari 13, 2008

Erland Ringborgs utredning är minst sagt en besvikelse. Istället för ett förslag som skulle öka de enskildas frihet i Sverige föreslår Ringborg att statens makt ska utöka och ytterligare en del av det civila samhället ska inlemmas för att bli ett slags statligt husgeråd.

Studentkårerna gör många gånger ett viktigt arbete och det är inte fel att stötta detta engagemang, men det måste komma underifrån. Men Ringborgs förslag frikopplar kårerna från studenterna och de blir istället likt statliga myndigheter, med årliga anslag. Det är fullkomligt oacceptabelt och jag förutsätter att regeringen kommer att komma fram till en annan slutsats. Sverige behöver inte större offentliga utgifter eller fler bidrag, och absolut inga fler statligt organiserade föreningar.

Att det går att bygga upp bra studentverksamhet underifrån är nationerna i Uppsala (och Lund) ett tydligt bevis på. I Uppsala har nationsobligatoriet i praktiken varit avskaffat i över 30 år men ändå väljer ca 90 % av studenterna (enligt utredningen) att ansluta sig till en nation för att ta del av deras verksamhet. Istället för att inte uppifrånperspektivet borde Ringborg ha gett fler förslag på hur man kan stötta studentengagemang underifrån. Där kan bevarade skattelättnader vara en del av lösningen.

Annonser

2 svar to “Ringborgs utredning minst sagt en besvikelse”

  1. Joel Says:

    SvD:s dubbeltydiga rubrik är helt underbar: ”Studentkårer bör ersättas av staten”


  2. […] februari 14, 2008 Posted by Carl-Robert Lindgren in Politik, Utbildning. trackback KDUs Charlie Weimers om Erland Ringborgs utredning om kårobligatoriet: Studentkårerna gör många gånger ett viktigt […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: