Fråga till våra EU-parlamentariker

februari 15, 2008

Är ganska nyss hemkommen från Jönköping, där jag talade på Kristdemokraternas årsmöte. Där kom jag bland annat in på att EU-diskussionen måste handla om vilka beslut som ska fattas snarare än hur de ska beslutas.  EU måste rikta fokus på stora frågor som energi, säkerhet, miljö och fattigdomsbekämpning, snarare än att ständigt fastna i en evig debatt om den institutionella strukturen.

Men de europeiska finansministrarnas beslut om att rekommendera ansvarsfrihet för 2006 års budget är ju inte det steg i rätt riktning som EU behöver just nu. För faktum är att den innehåller en mängd fusk och felaktigheter, Kommissionär tvår sina händer kring EU-budgeten:

Som vanligt var ministrarna villiga att rekommendera ansvarsfrihet även om EU-budgeten enligt revisorerna i år igen innehöll åtskilliga felaktigheter. Bara Hollands finansminister Wouter Bos röstade emot, enligt ett uttalande för att flera andra medlemsländer tillåter sig att se mellan fingrarna med finanserna.
Tolv procent av stöden till regionalpolitiska fonder har betalats ut fel år 2006, enligt revisorerna.

Jag läser också i en debattartikel i Daily Telegraph att tiotals miljoner kronor avsedda för jordbrukssektorn istället gått till golfbanor.

Kanske ingen tillfällighet att EU-revisionen, för trettonde året i rad (!), vägrar att godkänna budgeten.

Det är i slutändan EU-parlamentet som beviljar eller nekar ansvarsfrihet. Det ryktas om att budgetkontrollutskottet i själva verket överväger att bevilja ansvarsfrihet denna gång, vilket Europaparlamentet faktiskt kan rösta för att inte bevilja ansvarsfrihet. Detta gör mig väldigt nyfiken på hur våra kristdemokratiska parlamentariker Anders Wijkman och Lars Wohlin ställer sig till detta, så jag skickade dem nyss följande fråga:

”Med anledning av att Europeiska Revisionsrätten för trettonde året i rad, i detta fall för budgetåret 2006, avstyrkt ansvarsfrihet för Europeiska Unionens budgetrapport, avser du att rösta för att bevilja eller neka ansvarsfrihet för kommissionen?”

Jag återkommer med svaren så fort jag fått dem.

Om någon hugad moderat läsare av denna blogg avser att fråga finansministern varför han inte valde att följa den nederländska linjen, återkom gärna med svaret så publiceras det här.

Det bästa som kan hända EU är en ordentlig uppgörelse med den institutionella kultur som nu riskerar att sätta bilden av det europeiska projektet hos många européer. Sveriges regering och svenska EU-parlamentariker borde göra vad man kan för att åstadkomma ordning och reda i finanserna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: