Finns borgerlig kulturpolitik?

februari 22, 2008

Jag ska snart göra mitt första besök vid Moderna Muséet. Bakgrunden är en kulturpolitisk seminarieserie i regi av Timbro, med syfte att öka kunskapen och intresset för kulturpolitiken bland unga borgerliga politiker.

Det är ett bra initiativ, för känslan jag har är att stora delar av borgerligheten famlar i blindo när det kommer till kulturpolitiken. Vi kan inte riktigt bestämma oss om vågar vill ta strid med kulturradikalerna (inte minst exemplet Mana visar på en ganska stor räddhågsenhet), om vi tycker att kultur är en offentlig angelägenhet eller inte och huruvida det finns bra och dålig kultur samt vilka faktorer som bör vägas in i en sådan bedömning. I brist på en tydlig agenda dominerar vänstern spelfältet fullständigt. Nämner man ordet ”kultursida” så tänker åtminstone jag snarare på Marx och Habermas än på Johann Strauss eller Evelyn Waugh.

I Västervikstidningen skriver Magnus Nilsson strålande om avsaknaden av borgerligt självförtroende i fråga om kulturpolitik, Norrmalmstorgssyndrom och borgerlig kulturpolitik:

Utgången av debaklet kring tidskriften Mana är ett symptom för det borgerliga hukandet. En vänsterradikal och antisemitisk tidskrift vars chefredaktör beslagits med att ha ljugit ihop artiklar av en fiktiv medarbetare får behålla sitt statliga stöd på över en kvarts miljon kronor.

…Borgerligheten har varit gisslan så länge att den börjat solidarisera sig med sina fångvaktare. Det blir viktigare att vara kompis med kulturskäggen än att driva sina egna uppfattningar.

Därför är det inte konstigt att den borgerliga kulturpolitiken hukar bakom utredningar och saknar inriktning.

I KDU finns det många olika infallsvinklar på kulturpolitiken, och jag hoppas att vi framöver kommer formulera en slagkraftig kulturpolitik och en svidande kritik mot den borgerliga håglösheten. Innan dess nöjer jag mig med att besöka Andy Warhol-utställningen på Moderna och i likhet med Sophia Blomqvist konstatera att yttrandefrihet är en sak och rätt till skattepengar något helt annat.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: