Familjepolitik eller pekpinnepolitik?

mars 3, 2008

Moderaterna diskuterar just nu möjligheten att låta jämställdhetsbonusen omfatta även uttag av dagar för vård av sjukt barn (vab) och deltidsarbete för pappor. Med tanke på kostnaderna för den jämställdhetsbonus som träder i kraft den 1 juli i år – föräldrar som delar på ledigheten lika får en skatterabatt på 36 000 kronor per år – så kan man fundera på om en utökad jämställdhetsbonus borde vara prioritet nummer ett för en borgerlig regering.

Första skälet för varför förslaget borde dras tillbaka är naturligtvis av ideologisk karaktär. Deltidsarbete och vab-dagar är frågor av sådan karaktär att staten omöjligtvis kan veta bättre än föräldrar vad som passar bäst i varje enskild situation. En borgerlig regeringen borde naturligtvis inse detta.

Det andra skälet är att det finns långt mer angelägna familjepolitiska reformer att ta itu med. Moderaterna motiverar sitt förslag med att partiet ska ha en ”vassare jämställdhetspolitik”, till centerns och folkpartiets jubel. När ska regeringen tydligt markera att man avser att genomföra en reform, med det uttalade syftet att stärka landets barnfamiljer? När ska en borgerlig regering sluta be om ursäkt för att man inte delar vänsterns problemsformuleringar i frågor om genus, jämställdhet, familj och barnomsorg?

Även om det avr länge sedan familjepolitiken intog en framskjuten position hos moderaterna så tillhörde man tillsammans med kristdemokraterna (och till viss del centerpartiet) som såg ett egenvärde i stabila och självständiga familjer. Nu verkar perspektivet vara ett annat.

Min förhoppning är att den kristdemokratiska ledningen ser denna förskjutning, och gör allt i dess makt för att komma med skarpa, överraskande och genomgripande familjepolitiska förslag under tiden fram till valet. Att föreslå ett barnavdrag skulle vara ett bra steg i den riktningen, och ställa borgerliga väljare inför ett reellt val när det handlar om familjepolitiken.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: