Det som inte visades av aktuellts intervju

mars 4, 2008

När jag i fredags intervjuades av Aktuellt resulterade det i att jag i reportaget fick göra en nonsenskommentar på cirka 2,5 sekunder. Förmodligen var det väl för att jag i övrigt sade saker som inte riktigt passade in i vinklingen.

Aktuellt försökte koppla samman en undersökning om svenskarnas syn på etik- och moralfrågor med kristdemokraternas dalande opinionssiffror.

Vad jag sade i  intervjun (den biten som inte visades) var att det finns väldigt starka och högljudda grupper som aktivit verkar för att bryta ner normer och värderingar i samhället. Lägg till att dessa sitter på väldigt inflytelserika poster inom massmedia, kultursfären och definitivt politiken. Dessa personer föredrar väldigtvis att använda sig av skällsord och förlöjling snarare än att ta en politisk diskussion. Detta sätter avtryck ute bland folk och det blir svårt för den tysta majoritet som finns att stå upp för sina värderingar. Tyvärr så är många beredda att släppa på sina värderingar eller inte prata högt om dem ifall de riskerar att bli kallad t ex homofob eller att bli förlöjligad.

Jag pekade samtidigt på att kristdemokraterna har en stor potential just i värde- och familjefrågorna. Om vi orkar och kan stå upp för de värderingar som finns hos denna tysta majoritet så tror jag vi också kommer få många röster. I samma rapport (SCB, Oscarsson Holmberg) som Aktuellt referar till framkommer exempelvis att bara 38 procent ansåg att det var ett bra förslag att homosexuella par borde få adoptera barn och 75 procent ansåg att man ska statsa på att stärka familjen.

För övrigt: Det senaste exempelt som stärker mitt påstående att det finns många som ser med blida ögon på att familjen försvagas som insitution finns att läsa i Resumé och handlar om att advokatbyrån Familjens jurist nu dragit igång en reklamkampanj för att för att få fler att skilja sig.

Annonser

3 svar to “Det som inte visades av aktuellts intervju”

 1. Bengt Says:

  Det här meddelandet är intressant. Man skulle väl iofs kunna avfärda det som konspirationsteorier men du är ju faktiskt förste vice ordförande i kdu. Du är alltså inte vem som helst inom politiken.

  ”Vad jag sade i intervjun (den biten som inte visades) var att det finns väldigt starka och högljudda grupper som aktivit verkar för att bryta ner normer och värderingar i samhället.”

  Vilka grupper är det? Och vilka värderingar är det som bryts ner? Det är ju de socialdemokratiska värderingarna som varit dominerande i Sverige. Vi i alliansen bryter ner mycket av sossevärderingarna och det är bra. Eller? Och vilka normer är det du talar om som tragiskt försvinner nu? Är det jantelagen och avundsjukan som styrt mycket och tyvärr ännu gör det? När du talar om att bryta ner normer och värderingar är det förmodligen din egen hemmagjorda definition av normer.

  Vi har fått en tydlig norm att bögar och lesbiska förtjänar samma respekt som heterosexuella. Det är möjligt du tycker är att bryta ner normer. Men det är istället att ersätta en diskriminerande norm med en inkluderande norm.

  ”Lägg till att dessa sitter på väldigt inflytelserika poster inom massmedia, kultursfären och definitivt politiken.”

  Vilken grupp är det? Judelobbyn eller någon annan lobby? Det här är ju klassisk konspriationsteori som vanligtvis sverigedemokrater sysslar med. Det är flyktinglobbyn som styr media, politik och kultur enligt dem.

  ”Detta sätter avtryck ute bland folk och det blir svårt för den tysta majoritet som finns att stå upp för sina värderingar.”

  Men tala nu ur skägget. Återigen vilka värderingar är det du hänvisar till? Inte är det väl en könsneutral äktenskapslag eftersom alla opinionsmätningar visar att det är du och din åsikt som är i minoritet medan de flesta är för den reformen. Visar du respekt för majoritetens ”normer” då när du försöker lobba emot en könsneutral äktenskapslag trots majoriteten är för det?

  ”Tyvärr så är många beredda att släppa på sina värderingar eller inte prata högt om dem ifall de riskerar att bli kallad t ex homofob eller att bli förlöjligad.”

  Där var det. Homofob. Vad är det för värderingar du inte får uttala om homosexuella? Är det förtryckande för dig att du måste respektera både samkönade och olikkönade par? Återigen så använder du samma retorik som sd. Man blir kallad rasist om man säger vad man tycker etc.

  Är det här kdu:s nya inriktning så lär ni bli isolerade ideologiskt i borgerligheten. Ännu mer än idag alltså.

  Jag postar det här svaret även till siten antigayretorik eftersom det är ett tydligt exempel på det. Jag respekterar att en person kan vara emot tex homoadoptioner men den här typen av konspirationsteorier och vad jag tolkar det som antydningar om någon homolobby, judelobby eller liknande inte förenligt med det kdu ofta snackar om, allas lika värde. För några år sedan hade kdu dessutom flera centrala personer som var tydligt HBT-vänliga.

  Att konstatera att familjer är olika och ha en politik för det är att verkligen värna familjen.

  Bengt Held (fp)

 2. Kalle Says:

  Skandalöst, men inte förvånande, att man gör så här från tredje statsmakten, i synnerhet när det är ”Public Service”-TV som gör det. Vart tog deras uppdrag om allsidig nyhetsbevakning vägen? Dramaturgin är viktigare än sakligheten. Detta visar ju det faktum att det Charlie sa i det här fallet klipptes bort. Man ska svara som de vill för att få komma till tals. Extra tufft att vara kristdemokrat i detta läge. Vi är ett av journalisternas favoritobjekt att jaga. Man vill bekämpa dessa onda och reaktionära kristdemokrater. Ungefär så vänstern ser på oss och därmed också den svenska journalistkåren. Tyvärr.

 3. ajbraw Says:

  Borgar-Bengt: då så. Isolera oss.

  Vari anti-gayretoriken skulle ligga har jag svårt att se. Och konspirationsteorin måste du också ha missuppfattat – någon judelobby eller gaylobby nämns eller antyds inte. Det antyds att vi i Sverige har ett dåligt debattklimat, och att ett fåtal personer med sinsemellan överensstämmande uppfattning bestämmer vad som får sägas i Sverige. Det är ingen konspiration med det. Av Sveriges ledande debattörer, tror jag att du finner att de flesta i dessa frågor har samma åsikt.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: