Hyresgästföreningen fel ute i bostadsdebatten

april 5, 2008

Hyresgästföreningens demonstrerade idag mot den utredning om bostadsmarknaden som snart kommer att presenteras. De protesterar mot varje steg i riktning från den planekonomiska modell som idag gäller, och som lett till att det byggs alldeles för lite. Christian Carlsson, som är distriktsordförande för KDU-Stockholms Stad, bloggar utmärkt om detta och tar upp några konkreta exempel på de märkliga situationer som kan uppstå (http://christiancarlsson.wordpress.com/2008/04/05/hard-hyresreglering-orimlig-satt-fart-pa-bostadsmarknaden/):

Det är på grund av de hårda regleringarna som bostadsmarknaden inte fungerar. Stockholmsregionen förefaller vara särskilt låst. Det byggs för litet och kötiden till en hyresrätt i Stockholm är orimligt lång. Förra månaden fick en person som köat sedan 1984 en tvåa på 65 kvm på Katarina Bangata på Södermalm till den överkomliga hyran på 3827 kr. Samma månad fick en person som ”bara” köat sedan 2004 en lika stor lägenhet i Hässelby gård för en hyra på 4998 kr per månad. På Vimmerbyplan i Rinkeby fick någon flytta in i en något mindre tvåa på 63 kvm som kostar 6345 kronor per månad att hyra! Hässelby och Rinkeby är bra områden att bo i. Men ingen kan förneka att de allra flesta hellre bor på Södermalm som enligt många är en pittoresk stadsdel som ligger nära till många arbetsplatser och ett stort kulturutbud. Hässelby och Rinkeby kräver för många längre restider både till jobb och till nöje.

Annonser

3 svar to “Hyresgästföreningen fel ute i bostadsdebatten”

 1. Marthin Says:

  Jag har nyss bytt boende här uppe i norr, och döm av min förvåning när jag på första hyresavin ser att Hyresgästföreningen per automatik får en, om än liten, summa. Det har jag aldrig sett på en hyresavi förr.

  Känns mindre bra att de får pengar av mig, så kommande vecka skall jag riva vidare i detta. Så kan det väl aldrig få gå till………?

 2. weimers Says:

  Det låter väldigt märkligt… Lite som den nu förbjudna ”granskningsavgift” som Byggnads tidigare krävde av alla byggjobbare, vare sig de var medlemmar i Byggnads eller inte (http://www.youtube.com/watch?v=EZBOcu-kEuI). Hör gärna av dig om Hyresgästföreningens motivering till avgiften!

 3. Benny Says:

  Men Marthin och Weimers, det är ju era borgerliga företrädare som ställt till det så? Det var ju Birgit Friggebo som såg till att lagstifta om att Hyresgästföreningen var skyldiga att förhandla för alla hyresgäster, och yttermera att de hade rätt att ta betalt för det. Innan Friggebo fanns ingen sådan konstruktion, och då företrädde man sina betalande medlemmar (dit jag hör). Det här gjordes efter påtryckning från Fastighetsägarna, mot Hyresgästföreningens medlemmars vilja, för att man skulle slippa krångla med alla hyresgäster som inte var medlemmar.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: