Bra förslag att höja straffen för sexköpare

april 8, 2008

Socialdemokraternas politiske talesman i jämställdhetsfrågor Claes Borgström har gått ut och förordat strängare straff för sexköpare. Det är ett bra förslag. Sverige behöver en tydlig och normerande lagstiftning kring sexhandeln. Prostitution och den till detta fenomen kopplade människohandeln är ett av de stora etiska problemen i vårt samhälle. Att denna typ av handel inte accepteras måste staten vara mycket tydlig med.

Det är minst sagt ovanligt att KDU driver samma frågor som socialdemokraterna och Claes Borgström, men alliansregeringen borde ta till sig förslaget och redan under denna mandatperiod höja straffen för sexköpare.

Annonser

6 svar to “Bra förslag att höja straffen för sexköpare”

 1. Ocgb Says:

  Tycker den viktigaste reformen av lagstiftningen på detta område borde vara att krimminalisera sex-försäljning. Det är totalt tandlöst att det bara skulle vara olagligt att köpa men inte sälja. Tänk om narkotikalagstiftningen hade varit utformad lika dant?

 2. sivan Says:

  Sexhandel har förekommit och kommer att förekomma i eviga tider. Gör hellre som i Tyskland. Bordeller under överinseende.
  Bordellerna i Pompeji under romarriket var även då intet nytt.

 3. germaniablogg Says:

  Jag antar att detta är en av dessa (många) frågor där liberaler och konservativa ser olika. Jag tror inte att man någonsin kan stävja prostitutionen i någon större utsträckning, och anser inte heller att det är särdeles önskvärt att förhindra vuxna människor att sluta avtal.

  Rekommenderar den eminenta online-boken Prohibitions som avhandlar konsekvenserna av förbud gentemot beteenden hos medborgarna som makten inte ser som önskvärda.

  http://www.iea.org.uk/record.jsp?ID=429&type=book

  Personligen anser jag precis som sivan att det enda realistiska aspirationerna är att satsa på bordeller under överinseende, för att på så vis få bort den betydligt skadligare gatuprostitutionen, där det förvisso finns fog att hävda att det finns en exploaterad part.

  Niklas Elert

 4. ajbraw Says:

  Att förbjuda prostitution torde vara den mest konsekventa linjen, för att som idag tillåta en del av handeln hjälper inte de som faktiskt tvingas till prostitution – tvärtom skyddar det verksamheten från insyn, då man inte får gripa dem.

 5. Ville Says:

  Det största etiska problemet idag är inte sexköparna utan det ligger på Kd:s bord. När skall börja respektera alla människors lika värde? Jag tänker naturligtvis på faktumet att långt över hälften av svenskarna vill se homoäktenskap och samtliga riksdagspartier driver den frågan. Som tur är alla inte lika cyniska som ni. Något gott kom i alla fall från moderaterna denna mandatperiod..

 6. Leif Ekstedt Says:

  Ibland kan man hamna i dåligt sällskap. Som Ocgb uttrycker det är det väl såväl säljare som köpare som skall straffas.
  En stark säljare av sexuella tjänster är drogfri, relativt god ekonomi och har en kundkrets i de högre sfärerna inklusive medelklass. En del köper sig trygghet via sexuella tjänster – köparen ofta i goda omständigheter. Det hände ju tydligen i den politiska världen också. Men det är väl preskriberat?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: