När husköp leder till spruckna äktenskap

april 30, 2008

När 70-talisterna inte längre klarar av att betala sina amortingar spricker äktenskapet, rapporterar Metro i en intressant artikel, Svårast för de yngsta att köpa hus:

En viktig drivkraft för att köpa hus kan vara status och en press att göra som ”alla andra”. Ett vackert hus i rätt område upplevs ofta som kronan på en lyckad bostads- och yrkeskarriär och många unga familjer drömmer om det ultimata boendet med en härlig trädgård och stora utrymmen.
– Visst, men husköpet kan också visa sig bli en mardröm, med kraschad ekonomi och skilsmässa som
följd, säger Fredric Bexell, mäklare i Danderyd.

Under sina 20 år som mäklare har han sett många äktenskap gå i kras.
– De har sneglat på kompisar och tänkt att ”klarar de av det så klarar vi nog det också”. Men kanske har kompisen ärvda pengar som gör att han faktiskt har råd, säger Fredric Bexell, som menar att det kräver mod att avstå i det läget.

Många jobbar extremt mycket och när de väl får barn blir det ofta en chock.
– Om man då köper ett hus att renovera slutar det med att man varken har tid för barnen, sig själv eller sin partner och inte för att njuta i trädgården.

När KDU lanserade förslaget om ett barnavdrag gjorde vi det med vetskapen om att den största orsaken till splittrade familjer är bråk om just tid och pengar. Ett barnavdrag skulle underlätta familjebildning och öka människors ekonomiska utrymme, vilket gör det lättare att hantera oväntade utgifter som exempelvis höjd ränta. Det hör naturligtvis till det personliga ansvaret att inför ett husköp göra en bedömning som bygger på realistiska grunder om hur man mycket pengar man kan låna, men om politiken kan underlätta familjers vardag genom att minska risken för gräl om ekonomi och tid så är detta helt klart någonting för en borgerlig regering att ta fasta på. Det skulle göra att fler äktenskap håller även i kärva tider, att man får tid över för sina barn och varandra och att fler barn får möjlighet att växa upp i en intakt familj. Själva införandet av ett barnavdrag må handla om kronor och ören, men effekten handlar om att öka tryggheten i vardagen för alla familjer.

Annonser

3 svar to “När husköp leder till spruckna äktenskap”


  1. ”Det hör naturligtvis till det personliga ansvaret att inför ett husköp göra en bedömning som bygger på realistiska grunder om hur man mycket pengar man kan låna, men om politiken kan underlätta familjers vardag genom att minska risken för gräl om ekonomi och tid så är detta helt klart någonting för en borgerlig regering att ta fasta på.”

    Ren och skär socialism. Staten måste ta ansvar för att mänskors äktenskap inte spricker (!) med hjälp av riktade bidrag. Hur mycket mer sossig kan man bli?

  2. weimers Says:

    Daniel, om högskattestaten leder till att familjers ekonomiska handlingsutrymme blir så litet att det riskerar leda till spruckna äktenskap så är det något att fundera över för borgerligheten. Dessutom är barnavdraget en skattesänkning, på samma sätt som jobbavdraget. Vad som däremot är sossigt är många socialliberalers motstånd mot starka och självständiga familjer.

  3. Fredrik Viberg Says:

    Om ”högskattestaten” blir en lågskattestat a la borgligheten så innebär det ju att många saker som vi idag kan köpa billigt, eller få, kommer kosta MER/MYCKET. Vad blir då skillnaden för det unga paret? Kanske mycket lite.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: