Riccardo-domen

maj 8, 2008

Politiker ska passa sig för att att uttala sig om rättskipningen i landet, men eftersom jag inte är lagstiftare så tar jag mig ändå friheten att säga några ord om Riccardo-målet och de sänkta straffen för gärningsmännen.

Av de fyra killar som överklagade så fick alltså tre av dem ett års ungdomsvård istället för tre år, samtidigt som en av dem friades helt.

Riccardo Campogiani misshandlades till döds den 6 oktober, en misshandel som slutade med att flera av de här killarna hoppade på Riccardos huvud.

Att en rå misshandel som slutar i att en människa dör inte leder till mer än ett år är inget annat än ett rent hån mot rättssamhället. Det är inte bara dalt, det är en villkorslös moralisk kapitulation.

En ung människa finns inte mer, och de som dödade honom kan förmodligen räkna med att vara ute på Stockholms gator innan året är slut. Är det någon som med gott samvete kan säga att Riccardo och hans anhöriga fått återupprättelse? Det är svårt att hävda att brott inte lönar sig i Sverige idag.

Den stora frågan är när Sverige ska ställa sig brottsoffrets sida?

Kristdemokraterna som parti talar mycket om rätt och fel. En naturlig följd av detta är att ta parti för brottsoffren och kräva att straffen fär våldsbrott skärps. Tillsammans med ett resonemang om föräldraansvar, stöd till brotts- och drogförebyggande arbete och nödvändigheten av en diskussion om etik och moral och våldets konsekvenser i skolan så kan kristdemokratin återigen bli en tydlig röst i frågor som har med lag och rätt att göra.

Annonser

5 svar to “Riccardo-domen”

 1. Sune Says:

  Hej Charlie! Håller fullständigt med dig! Straffen är alldeles för milda. Ricardo finns inte mer…..
  Hörde fö. utfrågningen av dig i P3 igår. Det lät nästan som ett förhör av en grov brottsling, när programledaren frågade dig om ”ungdomssynder” och dina åsikter om äktenskapet.
  Tråkigt med denna utveckling av media…

 2. arthur Says:

  man bör också återinföra ordet straff i lagtexten.

 3. Da Teacher Says:

  Det borde vara straffbart för en förbundsordförande att ha en så tråkig layout på hemsidan/bloggen. Skärpning och grattis.

 4. Fredrik Viberg Says:

  Jag har hört att hela saken startades av att Riccardo slog en flaska som gick sönder i huvudet på en av de dömda. I så fall är det väl en omständighet som borde nämnas i totalbilden?

 5. exterminator Says:

  exterminator says : I absolutely agree with this !


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: