Turordningsregler på tinget

juni 26, 2008

Huvudpunkterna för rikstinget här i Norrköping är fem propositioner från partistyrelsen som ska behandlas. De har rubrikerna ”En hållbar marknadsekonomi”, ”Barn och ungdomars uppväxtvillkor”, ”Integration och mångfald”, ”Modern jämställdhet” och ”En ansvarsfull miljöpolitik”.

KDU:s fokus kommer idag att ligga på ”Barn och ungdomars uppväxtvillkor”, där vi kommer att föreslå att 10 personer ovillkorligen ska kunna undantas från turordningsreglerna. Jag och Mattias Svensson skrev om detta i senaste numret av tidningen Kristdemokraten, Hög tid att reformera anställningslagen, LAS. Ida skriver vi i Norrkköpings Tidningar, Hjälp unga – reformera turordningen.

Partistyrelsen konstaterar i sina skrivningar att ”turordningsreglerna måste anpassas för att inte missgynna ungdomars inträde på arbetsmarknaden”. Men istället för att fullfölja resonemanget och föreslå en mer flexibel arbetsrätt så väljer man att passa (istället föreslås att LAS-förturen ska följa med till den nya arbetsgivaren). 

Sverige har en ungdomsarbetslöshet på 19 procent. Det är i och för sig en minskning sedan 2006, men ändå en bra bit över Norges 7 procent och Danmarks 8 procent. Det skulle förvåna mig storligen om allianspartierna inte ser kopplingen till turordningsreglerna. Det handlar snarare om att man inte vill fullfölja resonemanget, eftersom protesterna skulle bli vilda från fackföreningsrörelsen.

Valet för rikstinget är egentligen ganska enkelt: antingen vill man att kristdemokraterna ska göra något åt problemet eller så vill man se en fortsatt administrering av ungdomsfientliga turordningsregler.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: