M-kvinnor vill straffbeskatta äktenskap

juli 1, 2008

I dagarna har moderata kvinnoförbundet försökt lansera vad som måste anses vara mandatperiodens galnaste och farligaste ekonomiska reformförslag. Ett speciellt skatteavdrag för skilsmässor (SvD, DN).

M-kvinnor har nämligen kommit på att ensamstående föräldrar ofta har det svårt ekonomiskt och vill därför ge dem extra skattesubventioner. Resultat i praktiken blir att föräldrar tjänar pengar på att skilja sig! Ett förslag som moderatkvinnorna alltså lägger trots att vi vet att barn generellt sätt mår bättre av att växa upp i intakta familjer.

Antingen tänker inte m-kvinnor längre än deras näsa räcker eller så har de anslutit sig till dem familjefientliga opinionen som anser att skilsmässor är önskvärt och något som samhället ska premiera. Jag hoppas innerligen att det är det förstnämnda. Dumhet och okunskap kan man förlåta.

Tvärtemot vad moderatkvinnorna vill borde vi istället skapa bättre ekonomiska marginaler för alla barn och deras familjer. Det skulle sannolikt leda till både färre skilsmässor och att fler ensamstående fick det bättre. PJ Anders Linder är inne på liknande tankar och föreslår att RUT ska få skissa på ett system med skatt efter försörjningsbörda. KDU har sedan tidigare lanserat ett förslag om ett barnavdrag om 50.000 kr.

Annonser

2 svar to “M-kvinnor vill straffbeskatta äktenskap”

 1. Nikki Says:

  Dumhet och okunskap tycker jag nog snarast att det är Charlie Weimers som står för.

  Det lär inte vara många som rusar iväg och begär skilsmässa för ett avdrag på mellan 5000 och 10.000 kr om året. Det blir man inte rik på. Däremot skulle det hjälpa de ensamstående föräldrar som inte har någon att dela vare sig den ekonomiska bördan eller ansvaret om barnet med.

  Detta bidrag borde gå till alla ensamstående föräldrar oavsett inkomst. Se på barnbidraget, det är inget som inkomstprövas.

  Ensamstående har fått stå tillbaka för alla möjliga och omöjliga reformer som har gjort det ännu bättre för en kärnfamilj där det finns två inkomster. Nu är det dags premiera de ensamstående så att de får en egen del av kakan.

 2. Erik Says:

  Nikki,

  Klart folk gör saker för att få pengar. Det finns sambos som skriver sig på olika adresser för att få bostadsbidrag t ex. Tror du på allvar att inga skulle skilja sig/låta bli att gifta sig om det ledde till mer pengar i plånboken. Jag kan bara gå till mig själv, jag skulle inte gifta mig med min flickvän om de skulle ledda till att hon förlorar bostadsbidrag (därefter att hushållets inkomst blir för stort), låg barnomsorgsavgift (p.g.a. samma anledning) och ett fint ensamståendebidrag (endast för att vi gifter oss). Det kan bli ett par tusenlappar i månaden!

  Ensamstående har inte fått stå tillbaka när det kommer till reformer. Specifiera dig och kom inte med lösa påståenden!

  Faktiskt skulle man snarare kunna hävda att ensamstående är socialpolitiskt gynnade jämfört med tvåinkomstfamiljer (t ex genom bostadsbidrag och låga barnomsorgsavgifter).


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: