Försvarspolitisk inledning i Almedalen

juli 7, 2008

Igår kom jag tillbaka till Sverige efter att ha varit på YEPP Summer School i Varna, Bulgarien. Ett försenat plan gjorde att vi landade kl. 23.30, kraftigt försenade. Lagom roligt med tanke på att jag och Simon Westberg skulle börja resan mot Visby kl. 5.

Men nu är vi på plats i Almedalen, och har hittills hunnit träffa Forum för Energi och Tillväxt och gått på Folk och Försvars seminarium med Wanja Lundby-Wedin, Dag Klackenberg och Håkan Syrén. Väl på plats skulle ungdomsförbunden ställa varsin fråga. Jag hade tänkt att fråga överbefälhavaren om försvarsmaktens oredovisade underskott och bristande rutiner för ansvarsfördelning, planering och uppföljning , och hur försvarsmakten kommer att arbeta vidare med de förslag som Ekonomistyrningsverket (ESV) kommit med för att stärka den ekonomiska styrningen. Nu hann en diskussion om detta uppstå innan dess att det var min tur, och vi fick beskedet att ESV:s förslag i mångt och mycket anammats och just nu implementeras av Högkvarteret. Men när det gäller det kontroversiella förslaget att lägga ansvaret för planering- och budgetprocessen under en gemensam stab underställd generaldirektören så verkar detta inte bli verklighet. Jag tror att detta är olyckligt, eftersom ESV så tydligt pekade på problemen med den interna kulturen och strukturella problem.
KDU beslutade vid kongressen 2007 att förespråka ett starkt svenskt försvar, såväl avseende internationella insatser som värnandet av den territoriella integriteten. Men det är svårt att med hedern i behåll tala om ökade resurser till försvarsmakten samtidigt som vi kan läsa om det ekonomiska moraset inom försvarsmakten.

Den fråga som jag ställde blev inte särskilt politisk, utan bottnade i en artikel i Svenska Dagbladet som visade på att medan Sverige kan mönstra en fjärdedels artilleribataljon (3 haubitsar) medan Finland mönstrar 700 pjäser. Min fråga till Håkan Syrén blev därför varför Finland inte gjort en minskning motsvarande Sveriges avseende artilleriet, och varför Sverige inte behöver ett ordentligt artilleri när Finland gör det?

Svaret jag fick var att det var fel att jämföra Finland och Sverige, eftersom den finländska försvarsmakten har som uppgift att försvara sitt territorium, medan det svenska försvaret har en annan inriktning. Lundby-Wedin gjorde ett inpass som noterade att Finland också har en granne som heter Ryssland, och att det nog leder till att försvaret har en annan sammansättning. Någon liknande reflektion om att Sverige (enligt EU:s definition av ”grannland”) har en granne som heter Ryssland framfördes inte.

Nu bär det vidare till Almegas seminarium ”Ett skepp kommer lastat”, som äger rum på ostindiefararen Götheborg. Därefter blir det träff med Svensk Kärnbränslehantering på M/S Sigyn.

”Efter regn kommer solsken”, sägs det på vacker dialekt i en känd svensk film. Efter spöregnet som mötte oss i morse så skiner nu solen i Almedalen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: