Heliga kulturradikalismen

augusti 15, 2008

Lyssnande för ett tag sedan på P1:s ”Heliga familjen”, som är ”en sommarserie i P1 om familjebegreppets lyckohyckel och nattsvarta historia”. I andra programmet skildrades ”äktenskapets mörka historia” och Gudrun Schyman förklarade under en lättsam intervju att hon skulle hålla fest (”den 7 juli gifter vi oss inte”). Med lite orolig ton nämnde också programledaren att ”det högkyrkliga bröllopet kommit tillbaka”. Ja, det hade ju nästan varit lika hemskt som att Vanilla Ice gjort oväntad comeback och återlanserat Ninja Rap som årets sommarplåga.

Det var en härlig halvtimme. Ungefär som att se på när människor lyckas mindre bra i uttagningarna till Idol. De vill så mycket men det räcker liksom inte ända fram. P1-radikalerna vill få människor att dissa familj och äktenskap, men vill inte riktigt inse att det inte är patriarkala strukturer som gör att människor gifter sig och skaffar barn.

I en artikel på Sveriges Radios hemsida förklarar programmakarna vad de vill med programmet, Maria Sveland och Johanna Langhorst gör upp med familjen i nytt P1-program:

– Vi är trötta på lyckohyckleriet, fram med avgrundsgrälen på middagsbordet, säger Maria Sveland och Johanna Langhorst.

– Folk är trötta på lyckohycklet kring den romantiserade kärleken, det finns en längtan efter att våga problematisera familj, tvåsamhet och den brist på jämställdhet som finns i de flesta relationer. Tiden är mogen nu. Vi ses på barrikaderna, hälsar Maria Sveland och Johanna Langhorst.

Maria Sveland kör på för fullt på DN-kultur (var annars), Vi har blivit mästare på familjehyckleri:

Vi kanske till och med skulle kunna börja se familjeonanin för vad den verkligen är: en uppvisningen som döljer en svindlande avgrund. En manifestation som ockuperar din hjärna, dränerar dig på energi och håller dig fullt sysselsatt så att du aldrig hinner se det som pågår utanför din egen bostadsrätt.

Det är så osannolikt verklighetsfrånvänt så att man inte vet vart man ska ta vägen. En som reagerat på detta är Marcus Birro, som kontrar i Dalarnas Tidningar, Kärnfamiljen är under beskjutning:

Jag äger alltid tolkningsföreträde till mitt eget liv. Jag älskar familjen. För allt den är, allt den inte är, allt den hoppas vara i en tid som splittrar och söndrar, som förstör och vulgariserar. Vår kärlek är stark och fri. Familjen är inget helvete, inget fängelse. Att lura i oss det är att förminska sina medmänniskor, jag tror mer om både kvinnor och män, jag tror att de flesta orkar bryta upp om deras frihet kvävs eller hotas.

Svenskans ledarskribent Sanna Rayman noterar också att Sveland trots sitt hat mot familjen ändå valt att leva i en, just det, kärnfamilj:

… även om folk ser normerna, så verkar de av någon outgrundlig anledning följa dem ändå. Till och med Sveland gör det.

…Maria Sveland sa, i faktarutan till sin artikel i DN tidigare i sommar att hon drömmer om att bo i kollektiv – som vore det något fullständigt onåbart.
Newsflash, det finns kollektiv. Det går att starta nya. Det är på intet sätt otillåtet. Det finns människor som trotsar kärnfamiljsnormen. Det höjer inte mina ögonbryn och jag får väl anta att det inte heller höjer Sakines.
Men, faktum kvarstår – Sveland följer normen och hon nöjer sig med att kokettera med att hon är emot den. Åter andra väljer kärnfamiljsliv för att de helt enkelt gillar det. Själv struntar jag högaktningsfullt i vilka val folk gör, så länge valen är möjliga.

En helt annan histora är hur P1 kan understå sig att sända ett så genomvinklat radikalfeministiskt program och samtidigt försöka få människor att tro att kanalen står för ett balanserat och allsidigt programutbud. Är det så P1 vill definiera ”public service”?

Den dagen svenska folket kan lyssna till P1-programmet ”Heliga kulturradikalismen” med Johan Tralau och Elise Claesson ska jag sluta hävda att kanalen kontrolleras av personer med ohälsosamt stor nostalgi för 1968.

Annonser

4 svar to “Heliga kulturradikalismen”

 1. Tilde Says:

  Bifall!

 2. Doug Says:

  Tilde sa det så bra…

 3. Zizzi Says:

  Jag håller med. Fullständigt.
  Jag tror att man i stället ska bryta censuren. Att prata om sina problem…
  Asch
  Uttrycka sig är inte min starka sida..

 4. Vox celestis Says:

  Bra skrivet. Vi lever i ett infantilt tidevarv. “Heliga kulturradikalismen” med Johan Tralau och Elise Claesson kommer jag ratta in direkt =)


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: