Starka familjer och eget ansvar ger trygghet

augusti 18, 2008

Familjer som förmår stötta unga på vägen mot vuxenlivet, och ett samhälle som vågar prata om det personliga ansvaret. Så kan man sammanfatta det intryck som Per Gudmundsson förmedlar efter att ha läst Theodore Dalrymples ”Livet på samhällets botten – världsbilden som skapar underklassen”, som släpps på svenska idag:

Knarket och svartspriten flödar till Stockholms unga, fick vi veta i onsdags när Stockholmsbarometern presenterades. Dagen efter berättade tidningarna varför. Enligt exempelvis Stockholm City berodde ungdomarnas rus på ”prestationskrav och plugghets”.

Självklart är ungdomarna utsatta. Men borde det inte finnas utrymme att prata om familjens roll och om individens ansvar?

Nej, förstås. Vem försöker jag lura? Det här är Sverige. På frågan om varför Jeppe super är svaret klass, könsmaktsordning, betygshets eller nyliberalism.

I artikeln, med rubriken En handbok för kristdemokratisk valframgång, ger Gudmundsson ett antal råd till moderpartiet. Våga vara en udda fågel med självförtroende, är genomgående vad som framförs. Om partiet väljer att fortsätta resonera som man gjorde i samband med sitt seminarium i Almedalen så är man inne på rätt spår. Då ställde man bland annat frågan ”Är samhället sådant att människan uppmuntras att stå på egna eller ska Sveriges medborgare bekvämt luta sig tillbaka och låta staten ta hand om allt?”.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: