FRA: Regeringen har kapitulerat.

september 26, 2008

Lex Orwell finns inte mer. FRA-motståndarna har vunnit. Det blir ingen massavlyssning av det svenska folket. Vi bygger återigen land med lag, och rättsprinciper får återigen stå med i främsta rummet.
Visst finns det oklarheter kring vad som menas med specialdomstol och trafikstråk men jag har svårt att tro att regeringen är så dum att de sträcker utan handen och samtidigt håller en kniv bakom ryggen.

Men trots denna seger i kampen mot massavlyssningen är det vissa som inte vill fira. Det verkar ha sin grund i tre olika skäl.

1: Partipolitiska/blockpolitiska grunder

Vänsterkartellen har beordrat sina trupper att fortsätta FRA-motståndet. De vill kapitalisera på de opinionsvindar som blåser genom att låtsas som att inget ha hänt. Därför kräver de att lagen rivs upp och att en parlamentarisk utredning tillsätts. Det löjeväckande med detta är att en sådan parlamentarisk utredning kommer att komma fram till mer eller mindre exakt det förslag som lagts nu. Det finns nämligen inte några seriösa partier som hävdar att Sverige inte ska syssla med någon form av signalspaning över huvudtaget. Därför är (s)-utspelen bara ett spel för gallerierna.

2: Inflytandeskäl

FRA-debatten har skapat nya konstellationer och nya inflytandevägar i svensk politik. Vissa har tjänat på dessa och fått makt och inflytande som de tidigare inte haft. Deras problem är nu att eftersom detta inflytande kom ur deras förmåga att organisera motstånd mot FRA-lagen så tappade de sitt inflytande i samma stund som FRA-lagen föll. Det är ofta problemet med politiska segrar. De blir aldrig så som man trodde att de skulle bli. FRA-lagen föll inte genom någon dramatisk omröstning i riksdagen, genom att Tolgfors gick ut och kapitulerade inför ett stort demonstrationståg eller genom att något nytt parti tog plats i riskdagen. Fyrverkerierna uteblev, lagen föll utan större förvarning vid en presskonferens en vanlig tråkig torsdagskväll.

Det hela påminner mig om en av pionjärerna bland politiska konsulter i USA, Clifton White. Han anställdes av Thomas Dewey i början 50-talet för att säkra stödet från Young Republicans för Eisenhowers kandidatur mot Taft. I flera månader arbetade han intensivt och länge. Telefonerna ringde non-stop, han reste runt, pratade med media och samlade stöd. Så kom tillslut konventet. Whites kandidat vann ordförandestriden och Young Republicans var säkrat för Eisenhower. Han supportrar sprang fram till den nyvalde ordförande och gratulera honom, och pressuppbådet som var samlat kring White fanns nu vid den nyvalde ordförande. Ensam kvar i ett hörn stod White, ingen var längre intresserad av vad han tyckte. Den nyvalde ordförande nämnde inte hans namn en gång, vare sig till media eller i sitt tacktal. White gick hem till sitt hotell, inga meddelanden, och ringde Dewey för att rapportera att uppdrag var slutfört. Deweys korta kommentar var ”good” sen var samtalet över. White la sig ner på sängen stirrade i taket och kände sig allmän tom.

3: Inte riktigt absorberat nyheterna än

En del verkar inte ha tagit in vad som hänt än. Det är dags att göra det nu. Varför var du emot FRA-lagen ifrån början? Var det för att du inte tyckte om tanken på massavlyssning? Var det för att du önskade ett rättsäkrare system? Att de som oskyldigt drabbats ska kunna få upprättelse och ersättning? Att avlyssning ska föregås av domstolsbeslut? Att avlyssning bara ska skulle ske för att stärka den militära underrättelseverksamheten och inte för inhemsk brottsbekämpning?
I så fall titta på regeringens förslag in gång till och jämför med den kritik du hade. Förhoppningsvis kan det ha en lugnande effekt.

Återstår sedan att följa remissförfarandet, så att de detaljer som varnas för inte visar sig vara något annat än hjärnspöken.

Annonser

5 svar to “FRA: Regeringen har kapitulerat.”


 1. […] 26, 2008 Charlie Weimers, ordf KDU: Lex Orwell finns inte mer. FRA-motståndarna har vunnit. Det blir ingen massavlyssning […]

 2. Kenneth Says:

  Orsaken till att jag lämnade KD och aldrig kommer att rösta på någon av er var bemötandet av kritiken och den massiva protest som måste till för att man skulle lyssna.

  I Kd:s bloggar var det nästan ingen som ens besvärade sig att kommentera lagen och protesterna.

  Snacka om livsfarlig ledning. Som DU stödjer.

  Det kommer många inte att glömma på mycket länge och det kommer att märkas på föraktröstning vid nästa val.

 3. Arthur Says:

  Enligt Klamberg skall staten fortfarande ha en kopia på all trafik. Att det var operatörerna som skulle urskilja det som en domstol gav order om var visst en bluff.


 4. […] igen | unt.se – Ledarloggen | annarkia igen | Drottningsylt | Dexion | My life | Blågrön Röra | Charlie Weimers | Alla smutsiga detaljer | David C. Bernvi | Mathias Sundin igen | Klotband | Jonas Morian | […]


 5. Jag vänder mig till Kenneth här ovan.

  Jag håller med dig till viss del, faktiskt till 48 procent. Men att lämna ett parti för en sån här sak verkar lite överdrivet känsligt. Dock håller jag med dig om att partiet varit ovanligt medgörliga i sin allians med de nya moderaterna.

  Några däruppe i Kd-toppen har dessutom varit väldigt arroganta mot de i partiet som haft en annan uppfattning om FRAs förträfflighet. Det som retat mig mest har varit en ton från vissa höga partifunktionärer som in princip idiotförklarat en stor del av väljarkåren och i synnerhet andra kristdemokrater.

  Själv tänker jag rösta på Kristdemokraterna i fortsättningen, men inte alldeles säkert i alla tre valen. Så länge vi allmän rösträtt i det här landet, där varje man/kvinna har en röst, så kommer jag att rösta på Kristdemokraterna. I vart fall i kommunalvalet 🙂


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: