Tvångsdelning kan bara stoppas med en rejäl offensiv

oktober 1, 2008

Tvångsdelning igen. Det var min första tanke när jag fick se att socialdemokraternas familjepolitiska arbetsgrupp överväger en kvotering av föräldraförsäkringen. På sätt och vis så är det uppmuntrande att (s) faktiskt skulle kunna göra detta till ett ”vallöfte”. Inte minst eftersom många familjer skulle uppleva ett sådant förslag som ett direkt valhot. Det ger oss kristdemokrater en möjlighet att stå upp för familjens frihet och självständighet, och vi skulle sannolikt få uppmärksamhet i valrörelsen i egenskap av motpol till familjeförmynderiet. Så långt allt väl för det kristdemokratiska partiet.

Men det känns onekligen lite tjatigt att återuppleva samma debatt, och samma trötta radikalfeministiska argument, om och om igen. Vi kristdemokrater har debatterat vårdnadsbidraget sedan urminnes tid, och om vi förlorar valet så är sannolikheten tyvärr stor att vi återigen kommer att behöva argumentera för återinförandet av vårdnadsbidraget. Kommer att tänka på Sisyfos, som varje gång han lyckats knuffa stenen till bergets topp fick se den rulla ned igen. Det var bara att börja om från början igen.

Kristdemokraterna som svensk politiks Sisyfos. Inte särskilt lockande. Men jag är övertygad om att det går att undvika.

För det första så måste vi skoningslöst såga socialdemokraternas förslag, och lova att kristdemokraterna inte under några omständigheter kommer att medverka till att tvångsdela föräldraförsäkringen. Vi måste upprepa, gång på gång, att förslaget är sprunget ur en elitistisk mentalitet som är i fullständig otakt med föräldrars verklighet.

För det andra måste vi komma med skarpa förslag som flyttar mittpunkten i debatten i kristdemokratisk riktning. Det är i ganska få länder som det största partiet skulle våga lyfta ett så impopulärt förslag som socialdemokraterna nu gör. Anledningen till att de gör det är troligtvis att de bedömer att familjepolitikens mittfåra kommer att flytta ytterligare vänsterut under tiden fram till valet, eller att frågan kommer hamna under mediernas radar och därmed inte uppfattas som ett hot av väljarna. Minns miljöpartiets desperata försök att lyfta EU-konstitutionen i valrörelsen 2006, vilket ignorerades totalt av övriga partier och massmedia.

Kristdemokraterna borde ta (s)-utspelet som en direkt uppmaning att göra familjepolitiken till Den Stora Valfrågan 2010. Just nu pågår ett arbete med att ta fram en uppdaterad familjepolitik, vilket är mycket positivt. Men arbetet omfattar inte ekonomisk familjepolitik, och faktum är att vi behöver koppla våra värderingar om mer tid för barnen och trygga familjer till konkreta, ”hårda” om ni så vill, förslag som gör vardagen bättre för Sveriges familjer.

 Jag befann mig nyligen i USA för att bevaka presidentvalet. Senast det begav sig var ”moral values” enligt amerikanska folket den viktigaste valfrågan. Det är, oavsett vad vi tycker om det, långt ifrån den svenska verkligheten. Plånboken och ekonomiska frågor står alltid i fokus i svenska valrörelser, och det är ett faktum som vi måste förhålla oss till. Slutsatsen är alltså att koppla våra värden till ekonomi och skattepolitiska förslag som förbättrar för familjer. KDU:s förslag om barnavdrag är bara ett exempel på hur detta kan göras. Förslaget är ett svar på en verklighet som visar att den stora majoriteten av separationer och skilsmässor beror på bråk om tid och pengar.

Kristdemokraterna skulle kunna lansera en omfattande agenda för Sveriges familjer som ett svar på socialdemokraternas pekfingerpolitik, och därigenom flytta mittpunkten i familjevänlig riktning. På så vis blir vi inte endast försvarare av den lilla valfrihet som familjer redan idag faktiskt har, utan en offensiv röst för att göra familjen mer självständig och trygg. Visst, det kanske inte gör oss till kelgrisar på Dagens Nyheters ledarsida. Det lär inte heller leda till några mysiga julkort från Nationella Sekretariatet för Genusforskning. Men jag är helt säker på att alla de föräldrar som sliter för att få vardagen att fungera och som undrar vart tiden tar vägen kommer uppskatta att det i alla fall finns ett parti som har konkreta idéer för att förbättra deras vardag.

(Texten publicerades i tidningen Kristdemokraten den 12 september)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: