Narkotikapolitiken fungerar fortfarande

oktober 10, 2008

Martin Tunström skriver om den svenska narkotikapolitiken, som nyligen fick sig en känga på radion. Han pekar på det uppenbara, nämligen att konsumtionen i Sverige är betydligt mindre än i övriga Europa. En faktor som särskilt uppmärksammas i den rapport som diskuteras är föräldrarnas engagemang. Inte heller det något att förvånas över:

En skola som fungerar, där eleverna klarar undervisningen, är dock föga förvånande ett effektivt verktyg också mot drogmissbruk. Elever som blir utanför gemenskapen, saknar nära relationer och trygghet befinner sig i den största drogriskzonen.

Många av slutsatserna i rapporten känns nu inte särskilt kontroversiella, utan ter sig som tämligen självklara. Föräldrarnas engagemang kan exempelvis inte nog uppmärksammas. Återkommande refereras det också till föreningars och nätverkens betydelse för trygghet och normbildning. Varken drogliberaler eller en normlös vänster har således särskilt mycket att hämta ur ännu en tung forskningsvolym som vars slutsatser ger stöd för den svenska modellen.

Annonser

2 svar to “Narkotikapolitiken fungerar fortfarande”

  1. Alexander Says:

    Samtidigt förmodar jag att du vill att alkohol skall vara tillåtet?

  2. weimers Says:

    Det stämmer. Alkohol är i måttliga mängder inte farligt, men potentiellt beroendeframkallande. Det kan verka som en inkonsekvens, men i ekvationen måste vi räkna in att alkohol är ett socialt accepterat och naturligt inslag i samhället. Det är troligt att alkohol inte blivit legalt om det introducerats idag, men vi måste föra en politik utifrån rådande förutsättningar. Frågan är om man ska öppna dörren för andra substanser, och genom politiska beslut legitimera dessa. Jag tycker inte det.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: