Varför ”islamist”, DN?

oktober 16, 2008

Läser på dn.se och upptäcker en artikel om den svenske medborgare som bedrivit terrorism i Irak och nu blivit dödad i strid med amerikanska trupper. Hörde nyheten igår, så det var inte i sig det faktum att al-Qaidas andreman i Irak var svensk meborgare som jag fann intressant. Det var rubriken på förstasidan. Det står nämligen: Svensk ”islamist” död i Irak, som är en länkt till artikeln Terrormisstänkt svensk död i Irak.

En sak är säker: om man är al-Qaidas andreman i Irak så är man inte ”islamist”. Man är militant islamist, islamo-fascist, terrorist, you name it. Man använder sig i regel inte av citationstecken i planeringen av nästa terrordåd skulle jag tro. Man ska inte ”bomba” irakiska poliser. Man ska bomba dem. Man vill inte ”avrätta” kontraktsarbetare. Man vill avrätta dem. Offren ”dör” inte. De dör.

För övrigt tråkigt att behöva bli påmind om BBC-fiaskot 2005.

Annonser

2 svar to “Varför ”islamist”, DN?”

  1. Nils Dacke Says:

    Jag förstår faktiskt inte varför du försöker göra en distinktion mellan islamist och militant islamist. Det förhåller sig nämligen så att en islamist enligt Koranen är ålagd att delta i jihad=väpnad kamp för att sprida islam. Om man deltar i jihad är man väl rimligen militant. Eftersom islam samtidigt är religion och totalitär teokratisk ideologi står en islamist för dessa värderingar. Det behövs inga tillägg i terminologin.

  2. weimers Says:

    Jag vill skilja på politisk islam och militant islamism, eftersom islamism i sig inte bygger militära medel. De militanta uttolkningarna, såsom exempelvis muslimska brödraskapet, gör det. Men att förespråka sharia i Sverige (ett exempel på politisk islam=islamism), är verkligen inte samma sak.

    ”Jihad” handlar inte per se om väpnad kamp, utan om ”strävan”, ”självrannsakan” och förvisso också ”kamp”.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: