Äktenskapsryktena går.

oktober 24, 2008

Jag kommenterar morgonens skriverier om regeringens hantering av äktenskapsfrågan.

Uppdatering: Har blivit intervjuad av P3 Nyheter och skrivit på Politikerbloggen.

Annonser

8 svar to “Äktenskapsryktena går.”

 1. Sune Says:

  Om inte KD står upp rejält mot detta förslag kommer många väljare att söka sig till andra partier som håller fast vid begreppet äktenskap på det enda sättet. Man/kvinna.

 2. Hans Holst Says:

  En omröstning bland allianspartiernas gräsrötter skulle nog bli ett försvar för äktenskapet som en pakt mellan man och kvinna. De stora partierna kommer förlora röster om de kör över kd i denna fråga. Varje parti har vissa grundläggande frågor där man måste begära respekt från de övriga partierna.
  I den här frågan vill man köpa sig fri från mediernas ensidiga ställningstagande i denna fråga. Journalisterna kör med fega politiker som inte vågar stå för snart sagt någonting.

 3. Perzec Says:

  Alla partier har vissa grundläggande frågor som kräver respekt. Folkpartiet Liberalerna har t.ex. en grundläggande ideologi som bygger på alla människors lika värde och att det inte ska vara tillåtet för framför allt staten att på något sätt diskriminera någon på grund av t.ex. deras sexuella läggning.

  FP avgav, baserat på detta grundläggande ideologiska fakta, som vallöfte 2006 att införa en könsneutral äktenskapslagstiftning. Att tvinga partiet att svika detta löfte skulle vara respektlöst. En betydande majoritet av partiets gräsrötter står också bakom kravet.

 4. Bengt Says:

  Hans Holst

  Enligt en opinionsmätning från januari i år är det 71 % som är för en könsneutral äktenskapslag medan bara 24 % är emot. Bland alla riksdagspartiernas sympatisörer var en tydlig majoritet för en könsneutral äktenskapslag förutom kristdemokraternas.

  Kd kan ju reservera sig i regeringen, så har de fått den respekten.

  Bengt Held

 5. Marthin Says:

  På det vis detta trummades ut i medierna idag, så är det väl – nu om någon gång – bortom rimligt tvivel vad medierna själva vill och hur de pressar på. Äktenskapet är hett och sedan länge jagat; att få drämma till denna tradition med slägga framkallar på sina håll kraftig fradga, som det är en del av slutmålet i vad som närmast liknar ett krig mot kärnfamiljen.

  Vad staten på sin höjd bör göra – om något alls – är att skapa en grundläggande samlevnadsbalk; icke smälla trossamfund på fingrarna. För så gör man väl bara i… ”mindre trevliga länder”, icke sant?

  För övrigt, angående ”opinionsmätningar” i denna fråga. När det svenska folket ställs inför denna fråga är den vanligen upplagd på ett vis där äktenskapet i sig ter sig juridiskt fördelaktigt; det handlar sällan eller aldrig om äktenskapsbegreppet i sig. Tänk på det, läs slutet stycke ett.

 6. S. Says:

  Enligt den senaste SIFO undersökningen ifrån i maj anser 34% av svenska folket att äktenskapet ska bevaras mellan man och kvinna. Endast 61% är för.

 7. Bengt Says:

  S

  Så bra att ännu en opinionsmätning visar att en tydlig majoritet är för reformen. Det kan man ju inte säga om vissa av regeringens andra förändringar.

  61-71 % av svenska folket är för. Alla remissinstanser förutom vissa religiösa samfund är för. Sex av sju riksdagspartier är för. Det väger enligt mig faktiskt betydligt tyngre än att kd och sd är emot.

  Bengt Held

 8. Bengt Says:

  Martin

  ”Vad staten på sin höjd bör göra – om något alls – är att skapa en grundläggande samlevnadsbalk; icke smälla trossamfund på fingrarna. För så gör man väl bara i… “mindre trevliga länder”, icke sant?”

  Varför då inte säga ja till äktenskapsutredningens förslag som även m, fp och c är för. Att både samkönade och olikkönade par har rätt att ingå borgerliga äktenskap medan de religiösa samfunden får viga vilka par de vill. Men notera att de idag inte har rätt att viga samkönade par ens om de själv vill det.

  Så är det den saken som bekymrar dig, att äktenskapsutredningens förslag tvingar samfunden att viga samkönade par så är du felinformerad. Då kanske även du kan säga ja till utredningens förslag.

  Annars så kan man ju fråga sig varför du vill inskränka religionsfriheten genom att vägra religiösa samfund att även viga samkönade par om de själv vill det.

  Bengt Held


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: