Borgerliga ledarsidor efterfrågar alliansanda

oktober 27, 2008

Det är inte bara KDU som vill ha mer av alliansanda i äktenskapsfrågan. På borgerliga ledarsidor hörs liknande tongångar.

Nya Wermlandstidningen, Självmål av regeringslaget:

Det var folkpartiet som i går satte frågan på sin spets när deras partistyrelse möttes och där krävde en könsneutral äktenskapslagstiftning och avvisade tanken på någon kompromiss. Det är minst sagt ovanligt att ett av alliansens regeringspartier gör så här innan frågan ens är formellt avgjord i regeringen.

Smålandsposten, Alliansandan saknas:

Kompromissviljan hos övriga regeringspartier föreföll emellertid minimal. Då ska man veta att även den moderata riksdagsgruppen är djupt splittrad i frågan.
Ty det förslag som ligger har stora brister. Präster och pastorer kommer visserligen inte att tvingas viga samkönade par. Men enkönade par som får nej har möjligheten att anmäla samfund till den nya sammanslagna diskrimineringsombudsmannen, som kan driva ärendet i domstol. Den utgången är oviss. Det betyder att en riksdagsmajoritet anser att en oförutsägbar domstolstolkning ska avgöra samfundens vigselrätt. Bakvägen kan den alltså komma att gå förlorad.

Om Göran Hägglund och de två övriga kd-statsråden till slut tvingas reservera sig mot regeringens egen proposition betyder det att ministärens auktoritet kommer att ifrågasättas. Svensk grundlag föreskriver ju att regeringen, hela regeringen, står bakom varje enskilt beslut. Bara vid något tillfälle – fallet Öresundsbron – finns det exempel på att ministrar har reserverat sig mot beslutet. Då talade socialdemokraterna om en ”regeringsmakt i förfall”. Det budskapet kan komma att upprepas.

Gotlandas Allehanda, Frågan som splittrar alliansen:

Ansvaret för detta faller emellertid på Fredrik Reinfeldt. Som statsminister måste han försäkra sig om att han har en samlad regering bakom sig. Istället har han gått bakom ryggen på kristdemokraterna och kört över dem i en central samvetsfråga.
Kristdemokraternas vrede är befogad. Partiet förtjänar bättre än så här.

Annonser

2 svar to “Borgerliga ledarsidor efterfrågar alliansanda”

  1. Johan Says:

    Så när de andra tre partierna ställer upp på KDs förlegade människosyn så är det alliansanda?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: