Liberala ledarsidor stödjer äktenskapskompromiss

november 4, 2008

Jag frågade igår vad liberaler kan tänkas ha emot en könsneutral samlevnadsbalk. Det visar sig att ganska många inte alls har något emot det, och att Folkpartiets partistyrelsebeslut att envist hålla fast vid utredningsförslaget inte möter någon entusiasm, tvärtom.

Upsala Nya Tidning är överens i stora drag men vill till skillnad från Kristdemokraterna att ”äktenskap” behålls i lagstiftningen, Det är Hägglund som (nästan) har lösningen:  

Och ändå finns det ju en färdig lösning, ett alexanderhugg som bara väntar på att utföras: civiläktenskap. Redan i somras antydde Göran Hägglund att kristdemokraterna kunde tänka sig denna modell. Nu har han konkretiserat sitt bud till de andra regeringskollegerna. Hägglund vill beröva de religiösa samfunden vigselrätten och ersätta den med registrering av samlevnad hos en särskild myndighet.

Expressen, Lyssna på Hägglund:

Men, nej. Folkpartiets styrelse bokstavstror i stället på äktenskapsutredningens förslag medan RFSL:s ordförande Sören Juvas tycker det är ”fruktansvärt” och ”särbehandling” att kalla den nya lagen för något annat än äktenskapslagen.
Fp:s blinda lojalitet med utredningsförslaget är svårbegriplig. … Resten av alliansen borde fatta kristdemokraternas utsträckta hand.

Dagens Nyheter, Den givna lösningen:

När nu både opposition och det avvikande partiet – kristdemokraterna ser den modell som DN länge förespråkat som lösningen borde frågan om homosexuellas äktenskap vara löst.

Det finns en skiljelinje mellan Hägglunds förslag och de liberala ledarsidorna: terminologin. Det bästa vore i detta läge att helt lämna begreppsdefinitionen till de kyrkliga samfunden, och använda en mer neutral term, såsom exempelvis ”samlevnad”, i lagstiftningen. Det skulle möta en bred acceptans, och vara en lösning som tillmötesgår såväl religionsfriheten som kraven på en gemensam lagstiftning för heterosexuella och homosexuella par.

Annonser

2 svar to “Liberala ledarsidor stödjer äktenskapskompromiss”

 1. Gunnar i Stockholm Says:

  Lunch-Ekot på onsdagen (den 5 november) gav mig ett smått chockerande besked: Statsministern väljer att köra över kristdemokraterna, åtminstone indirekt, i frågan om könsneutral äktenskapslag!

  Jag hade hoppats på och väntat mig att regeringspartierna skulle ta intryck av den stora opinonen mot förslaget, och inte minst den kompromisslösning som både kyrkor och ateister har föreslagit. Så blev det alltså inte.

  Jag blev faktiskt lite chockad. Enligt den korta artikeln i Dagen (http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=159731) uppger Fredrik Reinfeldt att kristdemokraterna ”uttryckligen sagt att man inte önskar reservera sig i en proposition”.

  Men det förefaller som att han kan ha dragit för långtgående slutsatser av ordet ”önskar” i sammanhanget. Att kd inte önskar sig en reservation från de egna är knappast liktydigt med att partiet faktiskt inte kommer att reservera sig. Eller hur ser du på saken?

  De övriga tre allianspartierna har visat en uppenbar okänslighet inför en stor minoritet i Sverige (cirka 40-45 procent av svenska folket) och en kompromisslös inställning till både alliansbrodern kristdemokraterna och stora delar av folket. Därför kan man med fog fråga sig om kristdemokraterna i regeringen kan eller bör fortsätta samarbetet. Själv anser jag att kd skulle sätta hårt mot hårt när partiet blir så här förnedrat.

  Ingressen i Dagens artikel i ämnet uppger att ”kristdemokraterna vägrar att vika sig i frågan”. Det är en ganska tvivelaktig tolkning. Om kd nöjer sig med att reservera sig i en proposition och låter övriga regeringspartier och oppositionen klubba igenom lagen – då har kd faktiskt vikit ner sig.

  Rätta mig om jag har fel…

 2. Kurt Says:

  Det är ändå fascinerande att se hur dåliga kontakter DN har i regeringen. DN gör uppenbarligen helt rätt i att byta ut en stor del av ledarredaktionen, när de uppenbarligen lever i et glashus utan kontakt med den politiska makten.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: