Bakom kulisserna i äktenskapsfrågan

november 6, 2008

De senaste timmarna har jag fått många frågor om vad som egentligen hände med äktenskapsfrågan i går och i förgår.

Många trodde på allvar att Fredrik Reinfeldt skulle sy ihop en proposition som alliansen skulle kunna lägga fram gemensamt och många menade på att Göran Hägglund presenterat ett rimligt och bra kompromissförslag.

Sanningen är den att Fredrik Reinfeldt de senaste dagarna varit rädd. Han var inte beredd på det massiva stöd som Kd:s kompromissförslag skulle generera. Mer eller mindre alla större svenska dagstidningar har ställt sig bakom förslaget om civilregistering, regeringen och borgerliga riksdagsledamöter har mottagit hundratals e-post till stöd för förslaget och en bred samling av grupper har yttrat sig positiva till förslaget. Allt ifrån kristdemokrater till principiella liberaler, RFSU, inbitna värdekonservativa, aktiva ateister och flertalet kristna samfund.

Allt detta har tagit Fredrik Reinfeldt på sängen. Han har inte önskat ha någon debatt kring äktenskapet om han inte själv får framstå som den solklara vinnaren i den. Eftersom han upprepade gånger ställt sig positiv till utredarens förslag såg han det som en prestigeförlust om han skulle behöva backa ifrån detta och istället välja kompromissens väg.

Sedan är Fredrik Reinfeldt av den personliga åsikten att kristna samfund ska viga homosexuella. En tämligen makaber åsikt när man betänker att han själv inte är kristen eller ens medlem i Svenska Kyrkan.

I måndags ställde Fredrik Reinfeldt därför Göran Hägglund i praktiken inför ett ultimatum. Antingen går du med på att riksdagen röstar igenom utredarens förslag eller så får Kd lämna regeringen.

Göran Hägglund valde det första alternativet.

Det betyder dock inte att striden är över. Kd kommer lägga en egen tilläggsmotion till propositionen där vi yrkar på att man inför civilregistering. Fortsätt därför kontakta era lokala riksdagsledamöter. De har fortfarande alla möjligheter att rösta för religionsfrihet och fortsatt separation mellan stat och kyrka.

Läs även:
Göran Hägglund brännpunktare om saken
Mats Odell uttalande i Ekot
Smålandsposten ledare om hur problematiskt det blir för kyrkan när staten vill bestämma hennes tro
Tidningen Dagens ledare om vilka konsekvenser detta kan få för allianssamarbetet

Annonser

17 svar to “Bakom kulisserna i äktenskapsfrågan”

 1. Anders Says:

  En tydlig skillnad mellan dagstidningarnas och liberalernas förslag och Hägglunds är dock, då denna fråga har handlat mycket om rättigheterna till ordet ”äktenskap”, att bla. DN förespråkade ett ”civiläktenskap” till alla – där alltså alla får kalla sin samlevnad ”äktenskap”, medan Hägglund vill reservera ordet äktenskap för kyrkan och heterosexuella par.

  Även jag är för civiläktenskap, men jag vill dels att det ska kallas äktenskap (jag ska kunna ingå äktenskap utan att vara kristen), och att homosexuella ska få ingå det. Sen får folk välsignas av vilka kyrka de (och kyrkan) vill, på vilket sätt de vill. Det kallas religionsfrihet.

  Däri ligger skillnaden – och detta vet du troligtvis om, men ignorerar. Att ett ord ska reserveras för heterosexuella är också anledningen till Alliansen inte kan ställa sig bakom förslaget.

 2. foretagsledare Says:

  Bra reflektion !

  Om möjligt skulle KD väckt alternativförslaget tidigare – innan moderatstämman t.ex.
  Å andra sidan är det ju upp till moderaterna att själva välja sin linje, men det kunde givit de inom moderaterna bl.a. katoliker som opponerade sig ett alternativ till att bereda det civilrättsliga förslaget…
  men, men de nyliberalas brådmogenhet måste nog mogna inom sina egna domäner.
  KD kan inte belastas med att i tid agera krycka åt de andra allianspartnernas vägval.
  Det hedrar också KD att trots Svenska Kyrkans bristande ställningstagande presenterade ett vägval & höll ryggen rak.

  Jag tror att detta kan bli den främsta profilfrågan för KD till nästa val (bör vara).
  Bensinskatt & andra perifera frågor ska man inte lägga så stort fokus på.
  KD har dock en akilleshäl & det är hanteringen av abortfrågan… där har ni tappat mycket av förtreondet hos kärnväljare.
  Märk väl hur MRO kliver fram & lyfter kärnfrågan: när börjar mänskligt liv.
  En het potatis som inte ens tidningen Dagen vill ta i…

  Men, men ”good luck” – blogga på

 3. Bengt Held Says:

  Charlie

  Nu var ju inte kd intresserade av att ge stöd åt förslaget från Humanisterna, RFSU, DN, Expressen etc för en könsneutral civilrättslig ÄKTENSKAPSlag. Det var tvärtom problemet, att kd hade noja att säga ja till en civiläktenskapslag där även samkönade par kan ingå ÄKTENSKAP.

  Men givetvis kan du jobba för den reformen efter att äktenskapslagen blivit könsneutral nästa år, tillsammans med Humanisterna, RFSU och liberala tidningar. Att bara borgerliga vigslar ska vara juridiskt giltiga.

  Bengt Held

 4. amphitrite2 Says:

  Varför ska vi behöva godta några kompromiss förslag? Varför kan man inte som fri medborgare få lov att välja hur man vill vigas? Två människor som älskar varandra och vill vigas ska väl utifrån sin tro eller icketro själv kunna vara kapabla att välja hur man vill att vigseln ska genomföras. Jag tror inte på en småaktig Gud som missunnar någon kärleken till en annan människa. För mig är alla Guds avbild och vem har då rätt att säga åt någon annan att din kärlek inte duger? För en gångs skull kan jag tycka att Reinfeldt kommer med ett bra förslag!


 5. Håller med om att Reinfeldt är en liten harkrank till fegis som inte vågar köra över ert parti.

  Lägg ner nu, Weimers. Ni har förlorat. Och 2010 ser vi det sista av ert unkna parti någonsin. Can´t wait…


 6. […] kommer det sig att det var så viktigt att genomföra detta att man väljer att utöva påtryckningar mot ett av de fyra regeringspartierna? Inte för att detta är bekräftat, men det går ju i linje […]

 7. Pelle Poluha Says:

  Finns Reinfeldts ultimatum dokumenterat?


 8. Rätta mig om jag har fel, men är inte kd:s förslag uppbyggt så att religiösa samfund skulle ha monopol på begreppet ”äktenskap” och att ett äktenskap som enbart var civilregistrerat inte skulle få heta så, utan skulle kallas något annat (oklart vad)?

  Därmed skulle ju isf kd:s förslag INTE innebära en neutral lagstiftning. Det är därför Reinfeldt, och vi andra som vill ha en neutral äktenskapslagstiftning, inte kan acceptera den lösningen. Detta skiljer sig ju också från vad som föreslogs i t ex SvD-artikeln du länkade till, och är tydligen en viktig principiell skillnad för många.

  Jag undrar vad du menar att Reinfeldt skall vara rädd för. Han har ju fortfarande 95% av riksdagen och förmodligen en kvalificerad majoritet av befolkningen på sin sida i den här frågan.


 9. […] [Länklistan uppdaterad]Andra som skrivit om detta och som är läsvärda på olika sätt är:Tradition och fason: Varför inte en samkönad partnerskapsbalk?Politikerbloggen: Striden om äktenskapet: “precis vad Sahlin behövde”, Striden om ett ord kan skörda många offer.Mina moderata karameller: Det känns så himla självklart, Könsneutrala äktenskap – äntligen!Johan Linander: Neutral äktenskapslag, men inte äktenskapDeeped: Kyrkans beslut är ett ickebeslutJohan Ingerö: De tolerantas intoleransFFF: Prestigen kring äktenskaåsfråganJoachim Holmqwist: Känslobaserade mot argumentAnders Flanking: Äktenskap är äktenskapDag Sandahl: Bror duktigJonas Morian: Säg ja utan kyrkanStaffan Danielsson: Äktenskap eller giftermålCharlie Weimers: Bakom kulisserna i äktenskapsfrågan […]


 10. Om den här informationen är korrekt så borde kanske Kd borde ta uppmaningen ifrån Elisabeth Sandlund och ta sig en ordentlig funderare på om det verkligen är värt priset att fortsätta att regera ihop med tre partier som så tydligt visat att de inte har respekt för kristdemokraterna och för partiets värdegrund, som är själva orsaken till dess existens.

  Gillade dig föresten i ”Debatt”, båda du som Göran Hägglund är utmärkta frånfigurer för KDU representativa KD.

 11. Emil Gillsberg Says:

  Det här är ju fullständigt makalöst! Jag trodde faktiskt att Reinfeldt hade större respekt för partiernas olikheter.

  Jag förstår inte varför politiker är så angelägna om att lägga beslag på och omdefiniera det religiösa/teologiska begreppet ”äktenskap”. Religiös förkunnelse skall inte användas i politik – då borde heller inte politik användas för att definiera religiösa/teologiska begrepp. Därför vore det helt logiskt att staten lämnade tillbaka begreppet till trossamfunden, där det faktiskt har sitt ursprung. Otroligt att det bara är kd som förstått det.


 12. […] “Sanningen är den att Fredrik Reinfeldt de senaste dagarna varit rädd. Han var inte beredd på det massiva stöd som Kd:s kompromissförslag skulle generera. Mer eller mindre alla större svenska dagstidningar har ställt sig bakom förslaget om civilregistering, regeringen och borgerliga riksdagsledamöter har mottagit hundratals e-post till stöd för förslaget och en bred samling av grupper har yttrat sig positiva till förslaget. Allt ifrån kristdemokrater till principiella liberaler, RFSU, inbitna värdekonservativa, aktiva ateister och flertalet kristna samfund.” Charlie Weimer […]


 13. […] borde kristdemokraterna självklart lämna regeringen. Om det stämmer som KDU-ordföranden Charlie Weimers skrivit, att Reinfeldt krävt av Hägglund att acceptera lösningen eller lämna regeringen, borde […]

 14. Bengt Held Says:

  Emil

  ”Religiös förkunnelse skall inte användas i politik – då borde heller inte politik användas för att definiera religiösa/teologiska begrepp.”

  Det är en myt att ordet äktenskap är kristet. Faktum är att äktenskapet är tusentals år i Sverige, långt före Sverige blev kristet har folk gift sig, faktum är det var först sen medeltid som kyrkan började engagera sig vid vigslar och först 1734 som kyrkliga vigslar blev obligatoriska för de som vill gifta sig. 1908 blev det åter tillåtet att gifta sig borgerligt.

  Bengt Held

 15. Emil Gillsberg Says:

  Bengt

  Du förväxlar (i likhet med många politiker) begreppet Äktenskap med begreppet Giftermål.

  Giftermål är den civilrättsliga term som användes redan under vikingatiden. Äktenskap är ett teologiskt begrepp. Nyckelorden är ”äkta” och ”skapande” – centrala i kristen äktenskapssyn.

  Ta gärna en titt i t.ex. Nationalencyklopedien…

 16. annette andersson Says:

  Kyrkan är så vitt jag vet skild från staten. Alltså har inte politikerna med att göra med hur denna förening sköter sitt jobb.

  Kyrkan ska följa bibeln och de troende. När den inte gör det har den förverkat sin rätt att existera. Och bibeln har klart definierat denna fråga.

  RFSL är en liten perifier förening för en minoritet av homosexuella som hörs mest. Redan de homosexuella är mindre än 10 procent och RFSL företräder en liten del av dessa. Det kan inte vara rimligt att en liten minoritet ska forma majoritetssamhället.


 17. […] partiet lämna regeringen. Om detta berättar bland annat KDU:s ordförande Charlie Weimers på sin blogg. Fredrik Reinfeldt har genom sitt sätt att hantera frågan, genom att bortse helt från Alliansens […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: