Bra krönika om försvarspolitisk förnyelse

januari 19, 2009

Johan Söderström på Borås Tidning skriver läsvärt om Georgien-kriget som början på en ny försvarspolitisk inrikning, Försvarets kärnfråga äntligen i fokus:

Skillnaden mellan hemma och långt borta i Afghanistan eller Tchad ska suddas ut. Det nära försvaret, i Sverige och i vårt närområde, ska prioriteras. Förvärvade erfarenheter av skarpt läge på utländsk jord ska användas i det nationella försvaret. En tredjedel av männen och kvinnorna ska vara beredda att försvara Sverige inom loppet av några timmar, två tredjedelar ska finnas tillgängliga inom loppet av en till tre år.

Återigen spökar erfarenheterna från Georgienkriget i bakgrunden. Försvarsminister Tolgfors sträcker sig så långt som att kriget gjorde situationen klarare. Ja, fattas bara annat. Rysslands stormaktsambitioner gentemot det nära utlandet och landets låga våldströskel är ingen nyhet. Det nya var att Putin ritade om den geo-politiska kartan, Abchasien och Sydossetien erkändes som självständiga stater, och att ryska styrkor attackerade en självständig stat.

Och så lite Värmland igen. Söderström är Karlstadsbördig, dessutom med sommarstuga på Hammarö.

Annonser

Ett svar to “Bra krönika om försvarspolitisk förnyelse”


  1. […] från Afghanistan, läs mer om det på Charlies blogg. Jag kan för övrigt rapportera att Charlie just nu har fått en nya hobby, att räkna värmlänningar på plats. Som ett exempel har han precis upptäckt att Borås tidnings […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: