Reinfeldt på direktlänk från Afghanistan

januari 19, 2009

Fredrik Reinfeldt talar nu direkt till rikskonferensen från Masar-el Sharif i Afghanistan. Han nämner de svenska truppernas framgångar i kontakterna med lokalbefolkningen men också det ständiga hotet från Al Qaida.

En stor fråga under rikskonferensen har varit säkerheten för de svenska soldaterna. Statsministerns svar är att det måste finnas en balans mellan dialog och bepansrade fordon. Samtidigt finns hoten där, i form av attacker, eldöverfall med mera.

500 man ska skickas som en förstärkning, har riksdagen beslutat. Ytterligare förstärkningar är svårt att uttala sig om, enligt Fredrik Reinfeldt. Barack Obamas politik för Afghanistan blir en viktig faktor.

Reinfeldt menar att insatsen påverkar Sveriges säkerhet. Om extremismen segrar i Afghanistan får det konsekvenser i resten av världen i form av en starkare islamism.

På rikskonferensen har många talat om behovet av att värna den svenska integriteten, vilket är en självklarhet som länge varit kontroversiell att yppa. Kanske på grund av att det associerats med nostalgi för det kalla krigets invasionsförsvar. Och att bli utpekad som en ivrig försvarare av ett försvar à la cykelskyttebataljoner är ju ett effektivt sätt att bli irrelevant i debatten. Men nu verkar ett trendbrott ske. Mittfåran i debatten här i Sälen är att vi måste ha både ett nationellt försvar och en beredskap för internationella insatser. Det är mycket bra. För Reinfeldt har ju rätt i att situationen i Afghanistan har global påverkan. Ett tillbakadragande innebär förutom ett talibanskt förtryck av befolkningen att man överlåter ett helt land som träningsläger för terrorister. Frågan är dock om försvaret med nuvarande förmåga kan göra både och. Jag svarar nej på den frågan. Slutsatsen av diskussionerna borde vara att Sverige behöver en nysatsning på försvaret.

Annonser

Ett svar to “Reinfeldt på direktlänk från Afghanistan”


  1. […] Fredrik Reinfeldt har varit med oss här i Sälen via en videolänk från Afghanistan, läs mer om det på Charlies blogg. Jag kan för övrigt rapportera att Charlie just nu har fått en nya hobby, att räkna […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: