Värnplikten utmönstras?

januari 20, 2009

Det verkar på många att värnplikten är på väg till historiens gömmor, med tanke på förslaget att göra pliktlagstiftningen vilande i fredstid. Men värnpliktsrådet sågar detta i ett remissvar på delbetänkandet om totalförsvarsplikten. Nyvalda Paulina Rehbinder från Värnpliktsrådet – som också finns med här i Sälen – menar att det nuvarande systemet kan fungera även i framtiden:

Att Försvarsmaktens uppgifter skiftar innebär inte att det är plikten som ska förändras det är snarare testerna, bedömningen och kraven som skall utredas och ändras. Detta för att Försvarsmakten ska få de soldater som passar i “det nya försvaret”.

Läs hela remissvaret här.
Värnpliktsrådets artikel på Newsmill, Behåll värnplikten!

Att låta värnpliktslagstiftningen vara ”vilande” är troligtvis bara ett steg på vägen för att på sikt lägga plikten åt sidan en gång för alla. Det är politiskt sett väldigt svårt och känsligt att återaktivera värnplikten, när övergången till ett kontraktsförsvar väl har skett. Reaktionerna – ivrigt förnekande sådana – från officiellt håll på ryktena om en ”draft” i USA skedde i och för sig i en annan verklighet än vår (Irak-kriget), men visar på problematiken. Ytterligare en poäng med värnplikt är att den är avhållande för ett land vad avser krigsföring, eftersom det är ”vanliga ungdomar” det berör, medan ett yrkesförsvar förväntas agera i enlighet med de villkor som ställdes upp när människor frivilligt valde att blir soldater.

Försvarsforskaren Wilhelm Agrell pratade igår om att man riskerar att i förnändringsivern kasta bort barnet med badvattnet, och det finns onekligen en poäng i påståendet att något viktigt riskerar gå förlorat. Folkförankringen och rekryteringsbredden, inte minst.

En fråga som dock måste lösas är integrationen mellan insatsorganisationen (internationella uppdrag) och invasionsförsvaret (försvaret av Sveriges gränser) i personalförsörjningssystemet. Ska värnpliktiga skickas till Afghanistan? Eller ska möjlighet finnas att välja bort detta för att istället finnas i beredskapsorganisationen? Denna frågeställning har sannolikt spelat en avgörande roll för viljan att skrota värnplikten, eftersom det är hyfsat enkelt att sätta in kontrakterade soldater vartän de behövs.

Annonser

Ett svar to “Värnplikten utmönstras?”

  1. Dywik Says:

    En sak som kan vara värt att nämnas är även den artikel som KDU, Värnpliktsrådet och SSU skrev tillsammans i slutet av förra året. Jag har inte sett att den har tagits upp här så, håll till godo: http://dywik.wordpress.com/2008/11/13/ett-forsvar-av-folket-for-folket/


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: